Frykt for at Melodi Grand Prix er mål for terrortrusler

Arrangørene av Melodi Grand Prix i Stockholm er blant dem svensk sikkerhetspoliti har varslet om en mulig terrortrussel mot Sverige.

IfølgeDagens Nyheter satt arrangørene av sangkonkurransen tirsdag morgen i møte medSäpo. Bekymringen er at konkurransen 14. mai, som har deltakere og publikum fra hele Europa, kan være mål for terroristene.

Säpo jobber iherdig for å få bekreftet eller avkreftet informasjonen, som skal ha kommet fra den irakiske sikkerhetstjenesten, om en terrortrussel mot landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge kilder avisenExpressen har snakket med, går informasjonen ut på at sju til åtteIS-medlemmer er på plass i Sverige for å utføre et terrorangrep.

– Jeg kan bekrefte at Säpo jobber intensivt med å vurdere informasjonen vi har fått. Den er slik at vi ikke kan avvise den. Akkurat nå innhenter vi informasjon, har iverksatt tiltak og samarbeider med våre partnere nasjonalt og internasjonalt, sier Säpos pressesjef Sirpa Franzén til TT.

Kjøpesentre styrker sikkerheten

Det er ingen konkrete opplysninger om de angivelige terrorplanene, men Dagens Nyheter mener å vite atEurovision-finalen i Globen 14. mai er et mulig mål som Säpo vurderer.

Pressesjef for Säpo, Sirpa Franzén, bekrefter at Säpo samarbeider med politiet om sikkerheten rundt Eurovision-finalen.

Flere av de store kjøpesentrene i Stockholms-området har styrket den synlige sikkerheten, sier Per Sandberg. Han er sikkerhetssjef for Citycon som eier en rekke kjøpesentre rundt byen.

Myke mål

Säpo-ansatte skal mandag ha reist til Irak for å forsøke å få finne ut mer om de angivelig planlagte angrepene.

– Informasjonen tas på svært stort alvor i Säpo. Det er ikke vanlig med denne typen informasjon, sier en kilde til avisen.

Målet eller målene for angrepet beskrives som «myke». Trusselen skal bare gjelde Stockholm og ikke resten av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Svenske myndigheter har foreløpig ikke hevet trusselnivået, men den nasjonale innsatsstyrken skal være satt i høyere beredskap. Trusselnivået ble senket fra nivå fire til tre på femtrinnsskalaen i mars.

Uendret på grensen

I lys av trusselmeldingene vurderer politiet i Norge om den norske kongefamilien skal delta under svenskekongens 70-årsdag til helgen, melderNRK.

– Vi har kontakt med svenske og norske myndigheter og vurderer situasjonen fortløpende, sier pressesjefUnni Grøndahl vedOslo politidistrikt.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere saken foreløpig.

– Vår kommentar er at vi har ingen kommentar, sier seniorrådgiverMartin Bernsen i PST til NTB.

Det var tirsdag formiddag ingen endringer i norsk politis tilstedeværelse på grensen til Sverige, etter det NTB erfarer.Politidirektoratet vil foreløpig ikke kommentere saken.

– Trenger ingen unnskyldning

Sverige er ikke noe hovedmål for IS, men en eventuell terrorhandling kan ikke utelukkes, mener terrorforsker Hans Brun ved King's College i London.

– IS trenger ikke mye til unnskyldning for å angripe Sverige. Det handler om hvilke muligheter man ser, om man for eksempel har ressurser i Sverige og kanskje har oppdaget et mål som er interessant og enkelt å slå til mot, sier han til TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trusselen fra ekstreme islamister er til stede, mener han. Den svenske kunstnerenLars Vilks er blitt truet en rekke ganger for å ha tegnetMuhammed-karikaturer. Sverige har dessuten bidratt i opptreningen av kurdiske soldater i Nord-Irak.

Det varAftonbladet som først meldte at Säpo har satt beredskapsstab etter at de mottok informasjon om en terrortrussel.