Slik overlever du som student

Ikke sladre på røykende beboere, ikke fyr opp grillen på balkongen, og sjekk hva du har meldt deg opp i eksamen til. Dette er rådene 
som blir gitt til nye studenter.

For nye studenter er nå første uke med studiene overstått. Mange begynner nå å innse for fullt at studietiden ikke er det samme som å bo hjemme hos mor. Dagen har spurt tidligere studenter hvilke råd de selv skulle hatt.

Assisterende generalsekretær iLagetBård Rebbestad Løkken kom selv fra bygden og fikk en overraskelse da han kom tilUniversitet i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når du går opp trappene til universitetsbygget, får du en veldig følelse av å være liten.

Han forteller at for mange kan det by på nye synspunkter når man begynner med fag som stiller spørsmål ved sannhet.

– Man opplever kanskje en krise når man begynner på studiet. Du er alene og ting som har vært faste kan begynne å rase. Ting som du tidligere har tatt som en selvfølge.

Kollektiv

For mange er det å flytte inn i kollektiv den første smaken på studentlivet. Følelsen av frihet er enorm, men det er ingen spøk å pluselig måtte dele liv med fremmede.

Rådet fra lege og komiker Jonas Kinge Bergland er å ikke sladre.

Løkken forteller at det å bo sammen med andre folk i kollektiv i stor grad handler om å finne ut av hverandre.

– Det er alltid sånn at noen tar oppvasken og andre ikke. Jeg prøvde en gang å fyre opp en grill på balkongen. Det var ikke veldig populært.

Sisteårsstudent og Lagsarbeider i region øst Eirik Soldal vil også råde folk til lufte problemene godt med de andre beboerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg kommer selv fra Sørlandet og var ikke vant til å oppsøke konflikter. Det vi gjorde var å lufte ut disse tingene i egne morgenmøter. Gjerne etter å først ha hatt et bønnemøte.

Pedersen tror at det å møte nye mennesker kan være utrolig nyttig for ungdom

– Unge folk i dag kan ha særlig nytte av å være med folk man ikke nødvendigvis har kjemi med. I sånne tilfeller må man gjøre en innsats for å få det til å gå. Dette er en helt nødvendig egenskap inn mot arbeidslivet.

Bommert

Alle studenter har opplevd en bommert fra tid til annen. For Pedersen var dette klart den gangen han hadde meldt seg opp i et fag han ikke helt visste hva gikk ut på.

– Jeg trodde at det var hjemmeeksamen, noe jeg tenkte at jeg lett kunne komme meg gjennom uten å ha lest på forhånd. Rett før eksamenen fikk jeg plutselig en melding om at det var muntlig eksamen i stedet. Jeg sa rett og slett til sensor at jeg ikke kunne noen ting, noe de hadde de forståelse for. Jeg fikk etterhvert ganske god karakter i faget.

For Jonas Bergland ble den største bommerten at han undervurderte hvor viktig det sosiale var.

– Jeg hadde trengt et råd om å ikke være så asosial. Jeg var ikke med på noen ting i begynnelsen. Jeg gikk bare rundt i byen og prøvde å se kul ut, sier han og legger til: Jeg kom sent inn i miljøet. Folk etablerte seg veldig raskt i grupperinger, og jeg ble stående utenfor.

Tipset fra Eirik Soldal er å ikke nødvendigvis kjøpe alle bøkene med en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det spørs selvfølgelig på faget, men enkelte ganger er det gjerne bare 30 sider du faktisk trenger å lese i boken. Da kaster du raskt vekk 500 kr.

Foreldre

Løkken sier at det blir en test på oppdragelsen når barna flytter ut.

– Har de fått kunnskaper og ferdigheter som gjør at de klarer seg bra. Oppfører de seg? Har de kontroll på økonomien? Det blir rett og slett en eksamen for foreldrene.

– Man kan bidra med de store linjene, men man må ikke legge seg opp i hva de spiser og slikt. Jeg hadde for eksempel en kompis hvor mora kom på besøk med tranflaske. Det går ikke.

Trosfellesskap

Han forteller at han selv fokuserte på å finne seg en menighet og et fellesskap så fort som mulig.

– Du må finne en plass å bidra og bruke den tiden du har. Det er sånn man får et nettverk og venner.

Den samme erfaringen har ogsåArne Pareli Pedersen som er forsamlingsleder 2 iBergen Indremisjon. Selv studerte han musikk påUniversitetet i Bergen.

– Det er viktig å prioritere tid med Gud, selv om du som ny student har det travelt. Et råd er å starte dagen med å lese i Bibelen. Ellers vil jeg anbefale å søke fellesskap med andre kristne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Soldal råder kristne studenter til å søke lengre enn til bare andre kristne.

– Ikke havn så langt inn i kristenbobla. Du risikerer fort å gå glipp av mange hyggelige folk.