FORESLÅR: Olaug Bollestad (KrF
...
FORESLÅR: Olaug Bollestad (KrF) ønsker seg mer permisjon for tvillingforeldre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix
KrF lanserer tiltak mot tvillingabort
Del
Foreldre som får tvillinger skal få være hjemme sammen de fire første månedene etter fødsel, dersom Kristelig Folkeparti får det som de vil.

– Dette er et viktig signal om at det er helt greit å få flere barn enn ett om gangen, sier Olaug Bollestad , KrFs helsetalskvinne og 2. nestleder.

For å motvirke tvillingabort , såkalt fosterreduksjon, foreslår KrF å øke permisjonen foreldre får ved flerlingefødsler. Partiet har lagt inn penger til dette i sitt alternative statsbudsjett, som lanseres på mandag.

– Vi er opptatt av et familievennlig og barnevennlig samfunn, og det vil vårt alternative statsbudsjett speile på alle vis, sier Bollestad

LEDERARTIKKEL: Stikker nål inn i hjertet til det ene barnet

I dag kan far ta ut foreldrepenger samtidig med mor de første seks ukene etter flerlingefødselen. KrF vil altså forlenge dette til fire måneder.

På sikt ønsker partiet å trappe opp foreldrepermisjonen til et helt halvår sammen hjemme.

– Vi begynner en opptrapping nå, og gir rom for at begge foreldrene får anledning til å være hjemme i den mest krevende tiden etter fødselen, sier Bollestad.

Lik omsorg

Tvillingforeldreforeningen kjemper for at alle barn skal få lik rett på omsorg.

– Det er et godt stykke på vei dersom mor og far kan være hjemme fire måneder samtidig med full lønn. Vi støtter dette forslaget, sier daglig leder Ingun Ulven Lie.

– Tenker dere at foreldrepermisjonen bør vare i to år ved tvillingfødsler?

– Ja, men vi ser at det kan være en utfordring, så vi må begynne et sted. Vi ønsker økt samvær med både mor og far hjemme med barna, sier Ulven Lie.

Krevende tid

Bollestad peker på at det å få to barn på én gang, er dobbelt så mye arbeid som det å få ett.

– Mange sier at de første månedene er de mest krevende. Det er flere utfordringer når du får flere barn samtidig. Det skal skiftes bleier, melkeproduksjonen skal i gang og du skal få dem til å sove. Og du greier ikke gi samme oppmerksomhet til begge samtidig.

LESERINNLEGG: Vi tvillingmødre vet at våre tvillinger er knyttet sammen på et nivå selv ikke vi kan forstå

I Norge er det lovlig å utføre fosterreduksjon på friske tvillinger dersom man opplever det som en for stor belastning å ta i mot tvillinger eller flerlinger.

Doble engangsstøtten

Som abortforebyggende tiltak foreslår KrF å doble engangsstøtten ved fødsel eller adopsjon for dem som ikke har opptjent foreldrepenger. I dag er engangsstønaden på 46.000 kroner.

Nå vil KrF øke den til 1G, som for tiden er 92.576 kroner. Det til tross for at partiet i starten av oktober krevde en firedobling til 2G.

TVILLINGFAMILIE: KrF vil gjøre det enklere å få tvillinger. Foto: Frank May, NTB scanpix
 

Tidligere har KrF fått kritikk for at engangsstøtten kan holde foreldre borte fra arbeidslivet. Bollestad peker på at de som har opptjent rett til foreldrepenger også får store summer av staten.

– Engangsstøtten er for dem som ikke jobber, men som kanskje studerer. Vi må legge til rette for å få barn i dette landet, og da må det være mulig å få barn når du er helt ung. Det er ikke urettferdig å legge til rette for det, sier Bollestad.

Premature barn

Videre ønsker KrF å utvide foreldrepermisjonen når barn blir født for tidlig.

– Vi ser at det er en krevende periode for foreldrene, sier Bollestad.

FRISPARK: Elvis tvillingbror

Hun håper at praktiske ordninger som partiet nå foreslår kan gjøre at flere par får lyst på flere barn.

– Jeg tror mange foreldre blir glade for dette. Jeg har fått mange henvendelser fra tvillingforeldre som er veldig opptatt av målrettede tiltak som kan hjelpe dem. Vi er ikke i mål, men har begynt med en opptrapping.

alternativt statsbudsjett,engangsstønad,engangsstøtte,familie,flerlingefødsel,flerlinger,foreldre,foreldrepermisjon,fosterreduksjon,fødsel,gravid,ingun ulven lie,innenriks,krf,olaug bollestad,permisjon,politikk,premature barn,statsbudsjettet,statsbudsjettet 2017,tvillingabort,tvillinger,tvillingfamilie,tvillingforeldreforeningen