Russland: – En ny kald krig har brutt ut

Det spente forholdet mellom Vesten og Russland har ført verden inn i en ny kald krig, mener den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev.

Bakgrunnen for utviklingen er ifølge Medvedev striden om konfliktene i Ukraina og Syria.

– Alt som gjenstår, er uvennligNATO-politikk overfor Russland, sa statsministeren på sikkerhetskonferansen i München lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Norge trekker NATOs øyne mot nordflanken

– Vi kan si det enda tydeligere: Vi har glidd inn i en ny periode med kald krig.

– Må bygge tillit

Medvedev gjentok den russiske kritikken av vestlige lands forsøk på å knytte tettere bånd til tidligere Sovjet-stater som grenser til Russland. I tillegg anklaget han Vesten for stadig gå komme med nye beskyldninger motRussland.

– Nesten hver dag blir vi beskyldt for å komme med nye forferdelige trusler enten mot hele NATO, mot Europa, USA eller andre land.

– Å bygge opp tillit er vanskelig, men vi er nødt til å begynne. Vi har forskjellige posisjoner, men ikke like forskjellige som for 40 år siden da det sto en mur i Europa, sa Medvedev.

Solberg uenig

Den russiske statsministerens analyse får ikke støtte fra statsministerErna Solberg (H), som også deltar på sikkerhetskonferansen i München. Hun avviser at verden er inne i en ny kald krig.

– Jeg mener vi ikke er det, men det er en kompleks situasjon med flere konflikter på samme tid, og russerne er involvert på ulike måter i de store konfliktene, sier Erna Solberg til NTB.

– Det ene er i Syria, der de åpent er påAssads side. Det andre er i Ukraina, hvor de har bidratt til å destabilisere og annektere. Det er jo reaksjoner på dette, men samtidig et ønske om dialog, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Krigen i Syria

Allerede for flere år siden advarte Medvedev om at krisen i Ukraina har brakt Russland og Vesten til randen av en ny kald krig.

– Vi beveger oss sakte, men sikkert mot en ny kald krig som ingen trenger, sa han i et intervju med Bloomberg Television i 2014. Samtidig anklaget han USA for å ha ødelagt alt arbeidet som i en årrekke var nedlagt for å bedre forholdet mellom USA og Russland.

LES OGSÅ:Russiske agenter får lov til å skyte mot folkemengder

På sikkerhetskonferansen i München deltok Medvedev på et arrangement sammen med Frankrikes statsministerManuel Valls. Valls beskyldte Russland for å bombe sivile i Syria, noe Medvedev avviste.

– Det finnes ingen bevis for at vi bomber sivile, selv om alle anklager oss for det, hevdet han.