VIL HA ALLE MED: – Det burde være utenkelig at ei trykt bok bare kommer i visuell skrift på papir, sier styreleder i KABB, Morten Bjørndal.

Klagesang mot salmebok

Det blir invitert bredt til salmesang på sakte-TV til helgen. Men salmeboken er ikke tilrettelagt for blinde.

NRK har i samarbeid med flere kirkelige og ikke-kirkelige aktører invitert alle landets kor til salmesang i - og utenfor Vår Frue kirke i Trondheim.

Fra fredag 28. november og frem til søndag 30. november skal den nye salmeboka synges fra perm til perm på direkte-TV.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men ikke alle kan delta i salmesangen.

Mangler i punktskrift

– Vi hilser salmebokinitiativet velkommen, og gleder oss over alt som fremmer utfoldelse og kulturformidling. Samtidig bruker vi denne anledningen til å peke på at ikke alle kan synge med, skriver Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte (KABB), og Synshemmede Akademikere (SAF) i en felles pressemelding.

Organisasjonene påpeker at salmeboka ennå ikke finnes i punktskrift når startskuddet går for maratonsendingen. Da skal 899 salmer synges vers for vers i løpet av cirka 60 timer på NRK.

Til Dagen sier styreleder i KABB, Magne Bjørndal, at det er et sted mellom fire og fem hundre punktskriftlesere, muligens flere.

– Det er mange religioner, livssyn og interesser representert i denne gruppen, men behovet gjelder i prinsippet alle, siden de kan bli invitert i barnedåp, gravferd og andre kirkelige arrangement og ha behov for en salmebok da, forklarer han.

Les også: Skal vurdere over 100 lovsanger i låtskriverkonkurranse

– Tekst blåses opp

Vidar Kristensen er prosjektleder for arbeidet med ny salmebok og har sin arbeidsplass i Kirkerådet. Han påpeker at salmeboken er tilgjengelig i elektronisk utgave.

– Her ligger alt av tekster og lyd til alle salmer, sier Kristensen. Han forteller at datautgaven som kom i høst korresponderer med programvare som de fleste blinde og svaksynte bruker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Teksten kan blåses opp på en dataskjerm til en så stor tekst som de svaksynte trenger. Den skal også kunne leses i punktskrift hvor bokstavene eller prikkene i blindskrift popper opp, sier han.

Se video: Syngende nonne satser på «Like a virgin»

– Vanskelig uten tilskudd

Jan Stefan Bengtsson bekrefter bildet. Han er forlagssjef i Eide forlag, som har ansvar for produksjonen av salmeboken på oppdrag fra Kirkerådet.

– I datautgaven har de fleste en stripe på tastaturet med staver som elektronisk løftes opp og lager et bokstavmønster. Da kan en lese salmen linje for linje nedover.

Bengtsson mener forlaget har gjort det de kan for målgruppen gjennom datautgaven.

– Markedet for salmebøker i punktskrift er veldig lite. For oss blir det veldig vanskelig å gjøre noe sånt uten tilskudd. Det er KABB som pleier å ta ansvar for dette selv, sier forlagssjefen.

Les også: Salmer som eksploderer

Etterlyser lover

Magne Bjørndal sier til Dagen at det ikke er forlaget han er ute etter å ta for at salmeboken ikke foreligger i punktskrift. – Det bør være lover som gjør at alle utgaver er på plass samtidig så en ikke holder på med utvikling i årevis etterpå, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Styrelederen i KABB orienterer samtidig om at Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek er i gang med forberedelser som skal sørge for at punktskriftutgaven av salmeboken foreligger etter hvert.

I pressemeldingen illustrerer KABB og SAF problemstillingen slik:

– Det er utenkelig med et nytt, offentlig bygg uten trinnfri inngang og med for smale dører til at rullestoler kommer gjennom. Like utenkelig burde det være at ei trykt bok bare kommer i visuell skrift på papir, eller at informasjonstavla bare kan leses av dem som ser godt.

– Bruker ikke data

Bjørndal peker også på ansvaret som ligger på menigheter og forsamlinger til å tilrettelegge for salmesang for alle.

– Det er eldre som ikke bruker data noe særlig og er avhengige av hjelp, sier han, og etterlyser dialog med dem som ikke leser salmer som kommer på skjerm eller i trykte bøker.

Salmeboka minutt for minutt er et samarbeid mellom NRK, korbevegelsen i Norge, Kirkerådet som har utgitt salmeboka og Vor Frue kirke i Trondheim der salmene skal synges og programmet sendes fra.

Preses for Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien sa det slik:

– Her har landets største mediebedrift forstått hva slags gullgruve salmeboka er. Det å synge sammen er noe av det flotteste vi kan gjøre, så dette tror jeg kan bli et løft for allsangen i Norge. Vi har allerede sett hvor stor begeistring den nye salmeboka har skapt i Den norske kirke, og jeg har store forventninger om at begeistringen kan spre seg langt utenfor gudstjenester og kirkerom, sa hun ifølge kirken.no tidligere i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Salmebok

1. søndag i advent 2013 fikk Den norske kirke ny salmebok.

Salmeboka er ennå ikke tilgjengelig i punktskrift.

Hele folket inviteres til å synge med siste helgen i november. Da lanserer NRK en ny form for sakte-TV der den nye salmeboka skal synges fra perm til perm.

Salmeboka er ennå ikke tilgjengelig i punktskrift.

Les også
Eventyrlig salmereise for NRKSalmeboka minutt for minutt
Les også
Skal vurdere over 100 lovsanger
Les også
Syngende nonne satser på «Like a virgin»