REKORD: I første halvdel av 20
...
REKORD: I første halvdel av 2018 kom det over to millioner turister til Israel. Dette er det høyeste tallet registrert i Israels historie. Foto: Sebastian Scheiner, AP / NTB scanpix
Rekordmange turister til Israel
Del
Det israelske turistdepartementet har lagt frem besøkstall for første halvdel av 2018. Tallene viser at over to millioner turister har besøkt Israel hittil i år. Det er ny rekord.

Dette er første gang i Israels historie at landet har tatt imot over to millioner turister i løpet av seks måneder.

– Jeg er fornøyd med at første halvår har båret fruktene av den intensive markedsføringen vi har drevet med rundt om i verden, sier Yariv Levin, som er turistminister i Israel.

2.1 millioner besøkende betyr en oppgang på 19 prosent fra i fjor og en oppgang på 26 prosent sammenliknet med 2016.

Nok et rekordår

Trenden med oppgang i turisme til Israel fortsetter fra fjoråret. I 2017 var det 3.6 millioner reisende som besøkte Israel. Turistdepartementet anslår at dette bidro med 20 milliarder israelske shekel inn i den israelske økonomien. Dette tilsvarer 45 milliarder norske kroner.

Jerusalem mest populært

Den israelske nettavisen Globes skriver at 78 prosent av turistene som reiste Israel i løpet av 2017 besøkte Jerusalem. På andreplassen som Israels mest populære reisemål kom Tel Aviv og gamlebyen Jaffa. Jaffa er en historisk havneby kjent fra bibelfortellingene om Jona, Peter og kong Solomon.

Annenhver turist som besøkte Israel i 2018 dro også til Dødehavet. Dødehavet har et saltinnhold på rundt 30 prosent og ligger på verdens laveste punkt, cirka 430 meter under havet. Mange turister drar hit for å få helsebringende effekt fra mineralene i havet.

Selv om noen turister drar til Israel år etter år, viser det israelske turistdepartementets statistikk for fjoråret at 59 % av de besøkende kom til Israel for aller første gang. En fjerdedel av turistene som ble spurt oppga at de var på pilegrimstur til Israel.

Populært på våren

Både april og mai er populære måneder å reise til Israel på. Da er det mye varmere i Israel enn for eksempel i storparten av Europa, og både den jødiske og kristne påsken feires av mange tilreisende i denne perioden. Det kom rundt 350.000 turister til Israel i både april og mai i 2018. Dette er også en stor oppgang fra rundt 300.000 i hver av vårmånedene i 2017.

Flest amerikanere

I 2017 kom det over 700.000 amerikanere til Israel. Det er rundt seks millioner jøder i USA og mange av dem ønsker å besøke Israel, men Israel er også et populært reisemål blant andre amerikanere.

Det kom 300.000 russiske turister til Israel i 2017 og 284.000 franskmenn.

Mange unge jøder kommer til Israel på en tidagerstur for å lære om sin jødiske kultur og historie. De får turen sponset gjennom organisasjonen Birthright. Over 600.000 unge jøder har de siste 20 årene deltatt på en Birthright-tur.