Rasmus Hansson (t.v.) og Miljøpartiet De Grønne ville havnet på vippen mellom dagens blokker i Stortinget dersom gjennomsnittet av åtte nasjonale meningsmålinger i mai hadde vært valgresultatet. Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre går tilbake for tredje måned på rad. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Miljøpartiet på vippen i mai

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er for første gang over sperregrensen på det månedlige gjennomsnittet av alle nasjonale meningsmålinger i mai.

Åtte stortingsvalgsmålinger som ble publisert i mai måned, gir De Grønne et snitt på 4,1 prosent. Det er første gangPoll of polls beregnerMDG over sperregrensen på 4 prosents oppslutning.

Grønt vippepunkt

Partiene på venstresiden (Ap, SV, Sp og Rødt) ville fått 82 mandater, mens dagens samarbeidspartier (Høyre, Frp, Venstre og KrF) ville fått 80 mandater.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:De Grønne satser på kjempevalg

Med en gruppe på sju ville MDG dermed havnet i en avgjørende vippeposisjon på Stortinget dersom mai-snittet hadde vært valgresultatet.

Rasmus Hansson ville fått selskap av distriktsmandater fra Akershus og Rogaland, samt utjevningsmandater fra Oslo, Vest-Agder, Sogn og Fjordane og Troms – ifølge nettstedets mandatberegning.

Sprik

Bare små endringer i de ulike partienes oppslutning kan imidlertid føre til endringer av utjevningsmandatene.

Marginene er små, selv om vi snakker om et måneds-snitt. Fire av de åtte målingene gir MDG en oppslutning under sperregrensen, mens fire målinger gir oppslutning over eller på 4-tallet.

Norstats måling for NRK 26. mai på 5,5 prosent trekker mest opp, mens Sentios måling for DN tidlig i måneden trekker motsatt vei med 3,0 prosent.

Blåblått sig

Begge regjeringspartiene gikk litt fram i mai, mens Arbeiderpartiet opplevde sin tredje måned på rad med tilbakegang etter toppen på 41,9 prosent i februar.

Høyre fikk et gjennomsnitt på 24,0 prosent (+1,0) og Frp 12,0 prosent (+1,0) i mai. Det ville gitt uendret 42 mandater for Høyre og en vekst på én til 21 representanter for Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aps oppslutning falt fra 39,5 prosent i april til 38,0 prosent i mai. Det ville gitt 70 representanter – tre færre enn i april og sju færre enn i mars.

Mai-tallene for Ap er likevel fortsatt over partiets relativt sett sterke 37,3 prosent som var gjennomsnittet i oktober i fjor høst.

Svak Ap-trend

For de andre partiene er det bare små endringer på gjennomsnittet fra april til mai.

Tallene ser slik ut, med endring fra forrige måned i parentes: Sp 5,8 (-0,2), SV 3,6 (uendret), KrF 5,2 (-0,5), Venstre 4,6 (-0,3) og Rødt 1,5 (+0,1).

Det er ellers verdt å merke seg at Arbeiderpartiets endring fra april til mai er innenfor det som kan skyldes statistiske tilfeldigheter – selv om trenden over flere måneder indikerer det motsatte.

Av partienes endring fra april til mai, er det kun Frps fremgang som er innenfor det statistisk signifikante – gitt at rundt 1.000 personer er spurt i hver av målingene.