Støre om abortvedtak: – Det er forskjell på før og etter uke 12
Arbeiderpartiet går inn for selvbestemt abort til uke 18. Men svangerskapsavbrudd er ikke det samme etter uke 12, understreker leder Jonas Gahr Støre.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre under partiets digitale landsmøte denne uka. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Arbeiderpartiets leder Jonas G
...
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre under partiets digitale landsmøte denne uka. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Del

– Det er forskjell på før og etter uke 12, og derfor bør det nå utredes et godt opplegg for at medisinsk veiledning og trygghet kan gis til kvinnen, sa Støre til NTB på en oppsummerende pressekonferanse etter landsmøtet lørdag.

Kvinnen skal ha siste ord, og det nye opplegget for veiledning etter uke 12 skal være frivillig, understreket han.

– Men det skal gjøres på en trygg og god måte, derfor vil vi ha en utredning om det.

Under pressekonferansen påpekte Støre videre at 95 prosent av svangerskapsavbruddene i dag skjer før uke 12, og at det etter uke 12 i hovedsak er snakk om tilfeller hvor det er sykdom ved fosteret.

Landsmøtets vedtak lørdag var at abortnemndene skal legges ned, og at kvinners selvbestemmelse skal sikres. Det betyr i praksis at selvbestemt abort utvides til uke 18.

Senterpartiet har signalisert at partiet vil forsvare dagens abortlov, og Støre kunne ikke lørdag svare på hvordan han skal få gjennomslag for landsmøtevedtaket i en eventuell regjeringsforhandling etter valget.

– Det får vi ta om vi kommer dit. Nå må partiene klargjøre sine posisjoner, sa Støre til NTB.

ap-lm-støre-abort,innenriks,nyheter,Medisin og helse,Politiske partier,norge,Riksnyheter,jonas gahr støre,arbeiderpartiet,ap,abort