Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker knivangrepet mot en kvinne på Kiwi Fredensborg i Møllergata i Oslo torsdag som et terrorangrep. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Terrorsiktet sier han ønsket å drepe flere

Russeren som er siktet for terror etter knivstikking i en Kiwi-butikk, sier at han ønsket å drepe flere europeere, og at Kiwi var et tilfeldig mål

Den siktede 20-åringen fremstilles for varetektsfengsling lørdag formiddag i Oslo tingrett. Fengslingsmøtet begynte klokka 12.15.

Advokaten hans, Ola Lunde, sier at han ikke kjøper PSTs teori om at 20-åringen er terrorist. Lunde vil ha russeren til lege og sier at gutten erkjenner at han er psykisk syk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han er en forvirret og ensom gutt. Han sier at han ønsker å drepe europeere, som han mener har det for godt, sier advokaten.

Lunde mener klienten ikke er tilknyttet noen terrororganisasjon.

- Det jeg kan si, er vel at han er en ensom ulv som operer alene og ikke har noe nettverk, verken her i Norge eller andre steder, sier advokaten.

Tilfeldig at han valgte Norge

Ifølge Lunde var det tilfeldig at det var en kvinne i en Kiwi-butikk i Oslo som ble angrepet, og det var tilfeldig at mannen valgte Norge.

– Han sier at han har ønsket å drepe flere, og at Kiwi var et tilfeldig mål, sier Lunde.

Den siktede mannen er 20 år gammel, kommer fra den russiske republikken Basjkortostan og er russisk statsborger, opplyste PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB fredag. Han kom til Norge via Sverige torsdag.

Kritisk

Mannen er siktet for brudd påstraffelovens paragraf 131, som omfatter terrorhandlinger. PST vil vurdere om hendelsen påvirker det generelle trusselbildet. PST-sjef Benedicte Bjørnland sa fredag at hendelsen kan være det første knivangrepet med tilfeldig offer her i landet som potensielt kan knyttes til ekstrem islamisme.

Offeret er en 25 år gammel kvinne fra Lier i Buskerud. Hun er kritisk skadd etter å ha blitt knivstukket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kvinnen ble knivstukket i ryggen da hun sto i kassa for å betale. Så skal mannen ha fektet med kniven mot kassamannen før han rømte fra butikken. Han ble pågrepet i nærheten av åstedet etter kort tid.

PST ber om fire uker varetektsfengsling for mannen, ifølge NRK.

Den russiske ambassaden i Oslo opplyste fredag at de var i kontakt med politiet i saken.