Vår Frue domkirke er den katolske domkirken i Tromsø, og sete for Tromsø katolske stift, det vil si verdens nordligste katolske bispedømme. Foto: Silje Rognvåg

Tromsø-katolikker betaler tilbake medlemsstøtte

Katolikkene i Tromsø stift vil betale tilbake fem millioner de har fått i offentlig støtte for medlemmer som ikke selv har meldt seg inn.

Fylkesmannen i Troms vedtok forrige uke å kreve tilbake 2,5 millioner kroner som Tromsø stift har fått for mye i statsstøtte for medlemmer som ikke meldte seg inn selv.

– Vi kommer ikke til å anke. Vi vil betale, sier økonom i Tromsø stift, Den katolske kirke i Nord-Norge, Ulrik Sverdrup-Thygeson til Vårt Land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Medlemsregisteret til Tromsø stift har vært drevet av Oslo katolske bispedømme (OKB), og dermed har de blitt rammet av medlemsrotet i Den katolske kirke.

– Vi aksepterer det offentliges forståelse av regelverket. Vi mener at en som er døpt katolsk i Polen også er katolikk i Norge, men skjønner at offentlige myndigheter ikke vil stille seg i en situasjon der de må vurdere en innmelding gjort i utlandet, sier Sverdrup-Thygeson.

Også 2,5 millioner kroner de har fått for mye i støtte fra kommunene, ønsker Tromsø stift å betale tilbake. Tilbakebetalingen vil føre til at Tromsø stift vil gå med underskudd i år, men ingen ansatte eller prester må gå, sier Sverdrup-Thygeson.

OKB meldte inn tusenvis av personer basert på nasjonalitet fra land som hovedsakelig er katolske. Navnene fant de i telefonkatalogen. Personene ble aldri spurt, noe norske myndigheter mener dette er ulovlig – og har krevd tilbakebetaling.

Les også
Bispedømme klager på fylkesmannens vedtak
Les også
Katolsk kirke innrømmer medlemsjuks i Nord-Norge