Støre: Fredsprisen overraskende og god

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre synes årets fredspristildeling er spennende og viktig. – Den tar tak i den arabiske våren fra en vinkel av håp, sier han.

Les flere saker og reaksjoner påfredsprisen 2015

Vi har de siste årene etter den arabiske våren stort sett fått skuffelser, autoritære styresett og til og med borgerkrig, utdyper Støre. Han mener det er riktig å gi Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia fredsprisen for 2015, som en anerkjennelse for den jobben de har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var jo i Tunisia den arabiske våren begynte og tunisierne har klart å få til valg, inkludering og nasjonal dialog takket være aktører som dette, sier Ap-lederen til NTB.

Han mener andre arabiske nasjoner kan hente inspirasjon fra tildelingen.

– Jeg tror en av grunnene til at dette har gått så galt i mange andre land er at det sivile samfunn ikke har tunge aktører som blir hørt og sett. Tunisia har vært mer pluralistisk, sier Støre.

– Det er også en liten tilfredsstillelse for Nobelkomiteen og den nye lederen at de er i stand til å holde sine diskusjoner hemmelig og overraske bookmakerne med en kandidat som samtidig er ganske god, avslutter han. (©NTB)