Sør-Sudans president Salva Kiir har gått med på å gjeninnsette opprørslederen Riek Machar som visepresident. Håpet er at det skal få slutt på den blodige borgerkrigen i den ferske staten. Foto: Reuters / NTB scanpix

Sør-Sudan: Ny våpenhvile, men ingen maktdeling

Seks våpenhvileavtaler er blitt revet i stykker under Sør-Sudans 13 måneder lange krig. Et siste fredsforslag utmeisler en maktdeling som fører partene tilbake til status quo.

Sør-Sudans president Salva Kiir og opprørsleder Riek Machar undertegnet sent søndag kveld nok en våpenhvileavtale.

Erkerivalene maktet imidlertid ikke å sette sine navnetrekk på maktdelingsavtalen som ble lagt på bordet for å få slutt på borgerkrigen som har kostet mange tusen mennesker livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den regionale samarbeidsorganisasjonen IGADs siste fredsforslag innebærer at Kiir fortsetter som president. Machar får samtidig tilbake posten som visepresident – en stilling han hadde inntil han fikk sparken i juli 2013 og siden ledet opprøret mot sin tidligere sjef.

Våpenhvile mandag

Våpenhvileavtalen som ble undertegnet i Addis Abeba, medfører en stans i kamphandlingene fra mandag. Forhandlingene om maktdeling skal samtidig fortsette fram til 20. februar.

– De forhandlingene vil være endelige og skal resultere i en omfattende avtale for å få slutt på krisen i Sør-Sudan, sier Seyoum Mesfin, som har ledet meklingen på vegne av den regionale organisasjonen IGAD.

Men avtalen som ligger på bordet, kan i beste fall før til at maktforholdene som rådet før blodbadet startet, gjenopprettes, skriver nyhetsbyrået AFP.

«Elitekompromiss»

Dermed svinner håpet om å få på plass en bred fredsavtale som kan ta et oppgjør med de grunnleggende problemene og splittelsene mellom folkegrupper som gir næring til konflikten.

– Momentet ligger bak oss, sier en ikke navngitt europeisk diplomat som deltok i forhandlingene.

– Det nærmer seg i stadig større grad et elitekompromiss – men det kommer i det minste til å stanse drepingen, sier en annen diplomat fra Etiopia.

Regionale og internasjonale fredsinitiativ har gjentatt ganger skvist ut løfter om fred fra både Kiir og Machar. Men hver gang har våpenhvileavtalene blitt brutt i løpet av dager, om ikke timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dyre forhandlinger

Den sørsudanske tenketanken Sudd Institute beskriver forhandlingene som «frustrerende trege», med en overflod av avtaler som er blitt vanæret av begge parter.

– De to partene vil signere hva som helst for å komme seg ut av Addis Abeba, men de har aldri gitt opp tanken om å løse dette på slagmarken, hevder en annen diplomatkilde.

De EU-finansierte forhandlingene mellom sørsudanske delegasjoner på etiopiske luksushotell har allerede kostet over 170 millioner kroner, ifølge AFPs kilder.

Etniske overtoner

Uroen brøt ut i hovedstaden Juba i verdens yngste nasjon i desember 2013. På få dager eksploderte maktkampen mellom Kiir og Machar i en blodig konflikt mellom dinkaer og nuere, de to ledernes respektive stammer.

Minst 10.000 mennesker er siden drept og nærmere 2 millioner mennesker er drevet på flukt som følge av kamphandlingene.

Les også
Kristenforfølgelsen øker mest i norsk misjonslandI disse landene er forfølgelsen av kristne verst
Les også
Libya nekter palestinere, syrere og sudanere innreise
Les også
Mer terror og økt fare for krig i verden
Les også
– Norge bør vurdere bistanden til Sør-Sudan
Les også
– Sør-Sudan forbyr alle utenlandske arbeidere