Per Fugelli mener at «vi må vå
...
Per Fugelli mener at «vi må våge snillhet». Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Prisvinnende Fugelli advarer mot forakt mot snillhet
Del
Professor og lege Per Fugelli hyller snillheten i sin takketale når han i dag mottar Vesleblakkenprisen.

«Vi må våge å være snille, selv om snillheten av og til kan være feil og bli utnyttet», uttaler Per Fugelli i takketalen som er publisert i Aftenposten .

Han viser til snillheten som det «sosialmedisinske legemiddelet», oppfordrer til snillhet med ryggrad og advarer mot kynismen.

I takketalen uttaler han blant annet:

«I det rådende politiske klima setter man gjerne dum foran snill. Godhetstyranniet, godhetsposører og snillister er nyord som skal gjøre snillhet til en tåpelighet. Det er dumt «å være et pakkesel for andres vel», for å si det med Peer Gynt. Det er smart å tenke egennytte og være snill i fjernområdene, hvis det er lønnsomt. Snillheten skal gi pluss i et kostnad-nytte-regnskap. Men da mister snillheten sin uskyld, som er dens styrke. Det er fare på ferde når forakt for snillhet, tar plass i folkesjelen og i regjeringen.»

LES: Har vi misforstått ordet kjærlighet?

Fugelli mottar Veslebakkprisen fra Rendalen kommune. Prisen tildeles «en person som har utmerket seg ved å gjøre en uegennyttig innsats for andre mennesker», og består av 30.000 kroner, som må gis til et veldedig formål. (©NTB)