President Barack Obama forsvar
...
President Barack Obama forsvarte avtalen med Iran under en pressekonferanse onsdag. Yuri Gripas / Foto: Reuters / NTB scanpix
Obama forsvarer atomavtalen med Iran
Del
President Barack Obama forsvarte onsdag atomavtalen med Iran og utfordret motstanderne av avtalen til å foreslå noe bedre.

På en pressekonferanse i Det hvite hus sa Obama at det eneste reelle alternativet til å forhandle fram en stans i Irans atomplaner, er krig.

– Hva jeg ikke har hørt fra kritikerne, er hva deres alternativ er. Og grunnen er at det i virkeligheten bare er to alternativer: enten stanser vi Irans atomambisjoner diplomatisk ved forhandlinger, eller ved å bruke makt, det vil si krig, sa han idet han oppfordret Kongressen til å stille seg bak avtalen.

Les: Ønsker mindre gap mellom USA og Israel

– Fortsatt uenigheter

Han understreket at avtalen ikke betyr at det ikke fins store meningsforskjeller mellom USA og Iran som vil bestå så lenge presteregimet består. Han pekte på Irans støtte til terrorisme og bruk av andre grupper for å destabilisere Midtøsten.

Men han mener at man med avtalen avskjærer alle Irans muligheter for å utvikle atomvåpen.

– Dermed blir Irans atomprogram begrenset i mange år framover. Uten en avtale, vil Irans muligheter for å utvikle atomvåpen forbli åpne, påpekte han.

Les: Stakk kjepper i Obamas hjul 

– Ingen alternativ

Han understreket at Israel har legitime grunner til å være bekymret for Iran, men insisterte på at ingen, heller ikke Israel, har lagt fram noe bedre alternativ til avtalen som seks stormakter tirsdag undertegnet med Iran.

Han påpekte at USA ikke er ute etter å gjenopprette diplomatiske forbindelser med Iran. Han vil forsøke å oppmuntre Iran til å slå inn på en mer konstruktiv vei, men har ingen overdrevne forventninger om det. (©NTB)

iran-obama-avtale,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,midtøsten,iran,nord-amerika,usa