Taliban fortsetter sine angrep
...
Taliban fortsetter sine angrep og selvmordsaksjoner i Afghanistan, samtidig som opprørsgruppen har sendt forhandlere til Oslo for å møte representanter for regjeringen i Kabul. Foto: Reuters / NTB scanpix
Ny runde med Afghanistan-samtaler i Norge
Del
Flere Taliban-ledere befinner seg nå i Norge, der de sitter i samtaler med representanter for den afghanske regjeringen. Det bekrefter opprørsgruppen overfor NBC News.

– Våre representanter, ledet av Sher Mohammad Abbas Stanakzai, Qari Din Mohammad Hanif, Sher og andre, er alt på plass i Norge, sier en talsmann for Taliban i Qatar.

– De skal ha viktige fredssamtaler i to dager med utsendinger fra den afghanske regjeringen, sier talsmannen, som ønsker å være anonym.

En annen talsmann for Taliban, stasjonert i De forente arabiske emirater, bekrefter også overfor NBC News at en delegasjon fra opprørsgruppen er på plass i Oslo.

Norsk UD vil ikke bekrefte samtalene som skal finne sted i hovedstaden.

– Vi har ikke noen kommentar og henviser til partene, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl til NTB.

Krigsherre

Ifølge en talsmann for regjeringen i Kabul , Javid Faisal, ledes den afghanske delegasjonen av parlamentarikeren og krigsherren Mohammad Mohaqiq.

En talsmann for afghansk UD, Ahmad Shekib Mostaghni, opplyser til det afghanske nyhetsbyrået Khama Press at viseutenriksminister Hekmat Khalil Karzai også er med i delegasjonen.

Den tidligere presidenten i Underhuset i Afghanistan, Mohammad Younus Qanooni, deltar også i delegasjonen, og det samme gjør tidligere kvinneminister Husn Banu Ghazanfar, tidligere handelsminister Anwar-ul-haq Ahadi og et medlem av det regjeringsoppnevnte afghanske fredsrådet (HPC).

Oslo Forum

Ifølge Mostaghni finner samtalene sted i forbindelse med Oslo Forum som arrangeres av norsk UD sammen med Center for Humanitarian Dialogue på Losby Gods tirsdag og onsdag denne uka.

Utenriksminister Børge Brende er vert når fredsmeklere fra hele verden møtes, sammen med en rekke norske ledere og diplomater.

Møttes tidligere i måneden

Senest for to uker siden var utsendinger fra Taliban i Norge, der de hadde samtaler med to kvinnelige afghanske parlamentarikere og kvinnelige utsendinger fra det regjeringsoppnevnte afghanske fredsrådet (HPC).

Norsk UD bekreftet at samtalene fant sted, men betegnet dem som uformelle og ville ikke si hva som ble diskutert.

En talsmann for Taliban, Zanihullah Mujahid, understreket at det ikke var snakk om fredssamtaler.

– En politisk delegasjon fra Det islamske emiratet (Taliban) har møtt representanter fra det sivile samfunn i Norge for å høre deres syn og diskutere hvordan vi kan få slutt på invasjonsstyrkenes okkupasjon av Afghanistan, sa Mujahid.

– Slike møter er ikke det samme som fredssamtaler, understreket han.

Deltar ikke

Den afghanske regjeringen har lenge forsøkt å få i stand fredssamtaler med Taliban, og det har vært en rekke møter opp gjennom årene, uten at disse har båret frukter.

En talsmann for det afghanske fredsrådet toner ned betydningen av samtalene som nå pågår i Oslo.

– Vi i HPC støtter ikke slike møter. Noen medlemmer av rådet kan være invitert som privatpersoner, men ingen offisielle utsendinger fra fredsrådet er til stede på dette møtet, sier talsmannen Ismael Qasemyar til NBC News.

taliban-norge,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,asia,afghanistan,norge,Riksnyheter