Israels statsminister Benjamin
...
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier nei til den internasjonale fredskonferansen Frankrike har foreslått. Foto: Reuters / NTB scanpix
Netanyahu sier nei til fransk fredsutspill
Del
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier tvert nei til Frankrikes forslag om å holde en internasjonal fredskonferanse for å løse konflikten mellom Israel og palestinerne.

Palestinerne slutter opp om det franske initiativet, men Israel sier nei og frykter at en slik konferanse vil munne ut i et krav om at landet må gi slipp på de palestinske områdene.

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault besøkte søndag Israel i et forsøk på å overtale statsminister Benjamin Netanyahu til å delta på konferansen, men uten å lykkes.

LES: Israel løslot tolv år gammel palestinsk jente

Kritiserer

– Jeg sa til ham at den eneste måten å komme fram til en ekte fred mellom oss og palestinerne på, er gjennom direkte forhandlinger mellom oss og dem, uten å stille betingelser på forhånd, sa Netanyahu etter møtet.

Netanyahu anklager Frankrike for å være partiske og kritiserer landet for å ha lovet å anerkjenne Vestbredden , Gazastripen og Øst-Jerusalem som palestinsk stat, dersom fredskonferansen ikke gir noe resultat.

Ayrault understreket etter møtet med Netanyahu at den franske regjeringen står fast på planen om å holde en internasjonal fredskonferanse, til tross for motstanden fra Netanyahu.

– Gir ikke opp

– Vi gir ikke opp, og det gjør ikke samarbeidspartnerne våre heller. Netanyahu sier at han bare vil ha direkte forhandlinger, men den muligheten har gått i stå, sa den franske utenriksministeren under en pressekonferanse.

Ifølge Ayrault er USAs utenriksminister John Kerry positivt innstilt til det franske fredsinitiativet, og at Frankrike er villig til å skyve på den planlagte datoen for at Kerry skal kunne delta.

Fredskonferansen var opprinnelig planlagt i Paris 30. mai.

isr-frankrike-nei,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,europa,frankrike,israel,innenriks