Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Forsker: Minoriteter straffes strengere for partnerdrap

Gjerningsmenn som har en annen kulturell bakgrunn enn norsk, risikerer strengere straff for partnerdrap fordi ære ofte antas å ha vært motivet, ifølge en ny avhandling.

– Det kan virke som om domstolen tar for gitt at når flerkulturelle menn begår drap, så begår de æresdrap, sier jurist Nasim Karim til NRK.

LES: Ektemannen kjent skyldig i drapet på Agnes Müller

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun har undersøkt 112 partnerdrapssaker fra de siste 30 årene og funnet at ære ofte antas å ha vært motivet når minoriteter har begått partnerdrap, selv om mange av sakene dreier seg om samlivsbrudd eller barnefordeling.

– Jeg har sett at det er en forskjell i straffeutmålingen på tre til fem år. Straffen for et partnerdrap ligger på rundt 12 til 15 års fengsel, mens straffen for partnerdrap begått av minoritetsmenn har gjerne begynt på 15 år og oppover, sier hun til NRK.

Forsvarsadvokat Harald Stabell mener problemstillingen er interessant, men får det ikke til å stemme med egne erfaringer i slike saker.

– Jeg tror ikke det er slik at betegnelsen æresdrap i seg selv er straffeskjerpende, men disse handlingene er ofte så alvorlige og kritikkverdige at det må en strengere straff til. Det at det blir definert som æresdrap, skal ikke tas hensyn til isolert, ifølge Stabell.

Les også
Religionskritisk blogger drept i Bangladesh
Les også
Ektemannen kjent skyldig i drapet på Agnes Müller
Les også
Thomas Müller dømt til 21 års fengsel
Les også
Flere båtflyktninger reddet utenfor Indonesia
Les også
Egypts tidligere president Mursi dømt til døden