PROTESTER: Hundrevis av mennes
...
PROTESTER: Hundrevis av mennesker stilte opp under demonstrasjonen mot barnevernet i Oslo lørdag 16. april. Utgangspunktet for de koordinerte aksjonene i 20 land var omsorgsovertakelsen fra en pinsevennfamilie i Naustdal. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix
Foreldre tiltalt for voldsbruk i barnevernssak fra Naustdal
Del
Begge foreldrene i en norsk-rumensk fembarnsfamilie fra Sogn og Fjordane er tiltalt for voldsbruk mot barna sine, melder NRK.

Barnevernet tok i fjor høst hånd om de fem barna. Samtidig ble foreldrene siktet for det politiet betegnet som oppdragervold.

Saken har skapt stort engasjement og sterke reaksjoner, og i flere land – både i Europa og i Nord-Amerika – har det vært store protester mot det norske barnevernet. I sommer fikk foreldrene barna tilbake, men nå har altså politiet tatt ut tiltale mot dem, bekrefter deres advokater.

Erkjenner delvis straffskyld

– Det er tatt ut tiltale mot min klient for oppdragervold. Hun har erkjent delvis straffskyld og har hele veien erkjent å ha gitt barna lette klaps i oppdragelsen, sier morens forsvarer, advokat Ingrid Breistein, til NTB.

Hun sier saken har vært en stor påkjenning for hele familien, og at de håpet saken kunne vært løst som en såkalt tilståelsessak som går uten vitneførsel, men hvor det kun skal avgjøres eventuell straffutmåling.

– De håpet å få ro og at saken kunne vært løst på en enklere måte, for eksempel som en tilståelsessak uten full hovedforhandling, sier Breistein.

Også faren har kommet med visse innrømmelser og hadde ønsket en såkalt tilståelsessak

– Jeg har ikke fått gått gjennom selve tiltalebeslutningen med ham ennå. Men vi tar den til etterretning og vil følge den opp. Vi hadde sett for oss at dette ville bli en tilståelsessak, sier mannens forsvarer Ragnhild Torgersen til NTB.

Klaps på baken

I et intervju på rumensk TV har ekteparet innrømmet at de har gitt barna klaps på baken og trukket dem i ørene – selv om de visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge. Paret er pinsevenner, og flere av deres støttespillere har hevdet at frykt for kristen indoktrinering var årsaken til at barnevernet tok over omsorgen for barna.

I begynnelsen av juni meldte barnevernstjenesten i Naustdal at de hadde inngått en avtale om tilbakeføring av barna til foreldrene og en avtale om samarbeid om hjelpetiltak. Målet var ifølge barnevernstjenesten å skape en stabil og trygg situasjon for familien. Tilbakeføringen av barna skjedde mens fylkesnemnda behandlet saken.

Ettersom straffesaken ikke har noe med omsorgsspørsmålet å gjøre, blir barna værende hos foreldrene, påpeker advokat Ingrid Breistein.

NTB har ikke lykkes å få en kommentar fra politiadvokat Sissel Kleiven i Vest politidistrikt.

Det er foreløpig ikke bestemt når saken skal opp for retten.

Les også:

Et barnevern i krise

Et barnevern til barnets beste

Avviser at Solberg kunne gripe inn i barnevernssak

Heile Naustdal-familien er saman igjen

– Nettverk skjuler barn for norsk barnevern

Dagen er «best på forfølgelse av kristne», men bare i utlandet?

Barna som var borte har kommet hjem

barnevern-tiltalte,innenriks,nyheter,Kriminalitet og rettsvesen,vold,norge,sogn og fjordane