Moren til 17 år gamle Mohammed
...
Moren til 17 år gamle Mohammed Sami al-Ksbeh sørger over sin døde sønn, etter at han tidligere i måneden ble drept av israelske soldater på Vestbredden. Ifølge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem ble han skutt bakfra og utgjorde ingen fare for soldatene. Foto: Reuters / NTB scanpix
B'Tselem: Israelske soldater skjøt ubevæpnet 17-åring bakfra
Del
En palestinsk 17-åring som ble skutt av israelske soldater på Vestbredden, utgjorde ingen fare for soldatene, konkluderer den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem.

B'Tselem har gransket drapet på Muhammad Sami al-Ksbehi i a-Ram nord for Jerusalem tidligere i måneden.

SYNSPUNKT: Ukritisk propaganda

Den israelske forsvarsledelsen og flere israelske politikere rykket straks ut i forsvar av soldatene og mente at de var i sin fulle rett til å drepte den ubevæpnede palestinske 17-åringen fordi han utgjorde en umiddelbar fare for dem.

Filmet

B'Tselems gransking av hendelsen, som blant annet bygger på øyenvitneskildringer, opptak fra overvåkingskamera og obduksjonsrapporten, viser det stikk motsatte.

Deres rapport konkluderer med at Muhammad Sami al-Ksbehi kastet en stein mot soldatenes bil, for deretter å flykte fra stedet. To israelske soldater løp etter ham, og den ene av dem skjøt 17-åringen bakfra fra om lag 10 meters hold.

Soldatene sparket deretter litt borti den sårede palestineren, før de forlot stedet. Andre palestinere kom til og kjørte ham til sykehus i Ramallah, der han ble erklært død ved ankomst.

Obduksjonen viste at han ble truffet i overkroppen av to skudd bakfra og av ett skudd på siden av hodet. Dette er i samsvar med hva øyenvitner har fortalt, konstaterer B'Tselem.

Ikke samsvar

– Den offisielle versjonen av hendelsen er ikke i samsvar med hva som faktisk skjedde, konkluderer den israelske menneskerettighetsorganisasjonen.

– Det er urimelig å påstå at Ksbehi utgjorde en dødelig trussel mot soldatene da han ble skutt, ettersom han hadde flyktet fra området, slår B'Tselem fast.

De krever full gransking av drapet og viser blant annet til at israelske soldater er pålagt å skyte mot beina dersom dette er tvingende nødvendig for å sikre pågripelse.

B'Tselem avviser at soldatene forsøkte å pågripe den palestinske 17-åringen og reagerer også sterkt på at de lot ham bli liggende igjen etter å ha skutt ham.

– Moralsk forkastelig og et brudd på det militære regelverket, slår de fast.