Det finnes få fotografier av m
...
Det finnes få fotografier av mulla Omar. Dette er fra det amerikanske antiterrorsenteret. Reuters / NTB scanpix Foto: National Counterterrorism Center / Reuters / NTB scanpix
Afghanistan bekrefter at Taliban-leder er død
Del
Afghansk etterretning bekrefter at Taliban-leder mulla Omar døde av sykdom for over to år siden.

Den enøyde Taliban-lederen døde på sykehus i den pakistanske byen Karachi i april 2013, opplyser talsmann Abdul Hassib Seddiqi i Afghanistans etterretningstjeneste til nyhetsbyrået AP .

Meldingen kommer bare to dager før Taliban og afghanske myndigheter skal holde en ny runde med fredssamtaler.

Omar har vært som sunket i jorda siden USAs invasjon i 2001, og det har stadig gått rykter om at han er død.

Kommenterte fredssamtaler

Tidligere onsdag meldte BBC at kilder i den afghanske regjeringen og etterretningstjenesten hevdet at Omar var død. Men en talsmann for Taliban var raskt ute med å påstå at meldingene var oppspinn.

– Ifølge min informasjon er mulla Omar i live og fortsatt leder for bevegelsen, uttalte Qariy Yousef Ahmadi til Sky News .

For bare to uker siden sendte den ytterliggående opprørsgruppen ut en uttalelse der mulla Omar angivelig kommenterte de gryende fredssamtalene med i Kabul.

I uttalelsen sa han at religiøse forordninger ikke forbyr møter og fredfull interaksjon med fienden.

LES: Afghansk Taliban fordømmer angrep

Svekker samhold

Arne Strand, forskningsdirektør ved Christian Michelsens Institutt, sier at dersom meldingene om Omars død stemmer, kan det bidra til å svekke samholdet i Taliban og styrke den afghanske regjeringen i fredsforhandlingene.

– Taliban er en desentralisert organisasjon med tre helt klare avdelinger. Mulla Omar har fungert som et samlingspunkt mellom disse. Dersom det er flere som har ambisjoner om å overta som leder, kan det føre til en maktkamp i Taliban, sier han til NTB.

– Samtidig er Taliban militært mye sterkere i 2015 enn i 2005. De har hatt flere store offensiver i år, og de kontrollerer langt større områder enn tidligere. Så militært sett er det ikke sikkert at mulla Omars død har noen innflytelse i det hele tatt, sier Strand.

LES: Ny runde med Afghanistan-samtaler i Norge

– Diskuterer etterfølger

En høytstående Taliban-opprører sier til nyhetsbyrået Reuters at lederdiskusjonen allerede er i gang.

– Vi er ved et veiskille, og vi trenger tid til å finne ut hvem som skal bli den neste lederen, sier opprøreren.

Han sier én av gruppene i Taliban ønsker at Omars sønn skal ta over makten, mens en annen gruppe vil ha den politiske lederen Akhtar Mohammad Mansour forfremmet.

Mulla Omar var ettersøkt over hele verden, og USAs utenriksdepartement hadde utlovd en dusør på 10 millioner dollar for Taliban-lederens hode.

Men det finnes knapt fotografier av den tilbaketrukne lederen, som av amerikanerne beskrives som en høy mann med en splintskade i høyre øye. (

afgh-mullaomar-død,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,terrorisme,asia,afghanistan