Illustrasjonsfoto: Lise Åserud
...
Illustrasjonsfoto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Adopterte forventer pass-retrett fra politiet
Del
Politiet må stryke de nye passreglene i påvente av et mer gjennomtenkt regelverk, krever Adopsjonsforum. Mandag ettermiddag blir det oppklaringsmøte hos Politidirektoratet.

– Vårt budskap under møtet er klart: Det er ingen skam å snu, sier daglig leder Øystein Gudim i Adopsjonsforum , landets største formidler av adopsjon fra andre land.

LES: Halve familien har «ukjent fødested», ifølge nye passregler

Han mener politiet snarest bør trekke tilbake de omstridte nye reglene som skjerper kravet til hva slags informasjon som er troverdig nok til å bli oppført i passet.

Retningslinjene har opprørt mange som nå har problemer med å få fornyet passet sitt.

– Tilfeldig

Det var i mars i år at Politidirektoratet sendte ut nye retningslinjer for fødested i pass. 31 land – de fleste i Asia og Afrika – står på listen over land der opplysninger om fødested ikke kan kontrolleres godt nok.

Dermed får personer som er født i disse landene, pass med «fødested ukjent», selv om de i dag kanskje har norsk pass med korrekt fødested.

– Listen virker veldig tilfeldig sammensatt. Det er stor forskjell på land som Somalia og Filippinene, mener Gudim.

Reagerer

Flere utenlandsadopterte har reagert kraftig på de nye reglene. Blant dem er Philip Marcussen , som er norsk statsborger, adoptert fra Vietnam.

I en kronikk i Aftenposten fredag slo han fast at han ikke aksepterer å være «annenrangs borger».

– Hele min identitet, alt jeg har gjort, alt jeg er, hører til dette landet, framholder han.

LES OGSÅ: Ingen avklaring i pass-saken før til uka

Gilbert Borgen, adoptert fra Filippinene, er inne på det samme i en kronikk på NRKs nettsider. Der slår han fast at han føler seg mistenkeliggjort og fremmedgjort i eget land.

– Med Folkeregisterets nye regler blir jeg nå en mann med ikke-vestlig bakgrunn og ukjent fødested. Det er ikke en behagelig posisjon å befinne seg i for en som anser seg selv som 99 prosent norsk, påpeker han.

Rydde opp

Justisdepartementet sendte fredag et brev til Politidirektoratet der det påpekes at de nye reglene kan få «en rekke uheldige og uoversiktlige konsekvenser».

«Politidirektoratet bes rydde opp i saken raskest mulig, og herunder vurdere å gjeninnføre tidligere praksis mens arbeidet pågår», heter det i brevet.

Det er på denne bakgrunnen mandagens dialogmøte mellom Politidirektoratet og flere organisasjoner må forstås. Hvem som stiller på møtet, er ennå ikke helt klart, men Politidirektoratet opplyser til NTB at det er håp om at samtalene vil gi «nødvendige avklaringer».

Politidirektoratet har for øvrig beklaget usikkerheten og problemene de nye retningslinjene har skapt, men har til nå ikke villet endre den nye praksisen.

– Bakgrunnen for retningslinjene er krav til verifisering av opplysningene. Ved å utstede et pass der nærmere angitte opplysninger fremgår, går norske myndigheter god for at opplysningene er korrekte, heter det i en uttalelse som Politidirektoratet offentliggjorde torsdag.

pass-adopterte-møte,innenriks,nyheter,politikk,norge,Riksnyheter,adopsjon,adoptert,adopterte,pass,id,identitet,statsborgerskap,norsk statsborger,norske statsborgere,norsk statsborgerskap,adopsjonsforum,politidirektoratet,politiet,anders anundsen,retrett,øystein gudim,fødested,fødsel,asia,ukjent fødested,fødested ukjent,somalia,filippinene,philip marcussen,vietnam,gilbert borgen,nrk,aftenposten,folkeregisteret,justisdepartementet,justisministeren