Amnesty: Den etniske rensingen av rohingyaer pågår fortsatt

Myanmar har uttalt at de er klare for at om lag 688.000 rohingyaer skal vende tilbake, men Amnesty International sier den etniske rensingen fortsatt pågår. 

– Sikkerhetsstyrkene i Myanmar benytter seg fortsatt av de samme metodene som tidligere for å skvise så mange rohingyaer ut av landet som mulig. Uten mer handling fra det internasjonale samfunnet vil de fortsette med denne katastrofale etniske rensingen, sier Matthew Wells i Amnesty International.

Tirsdag var en delegasjon bestående av diplomater og FN-tjenestemenn på besøk i Myanmar. Ifølge statlige medier var formålet med besøket å demonstrere tiltak iverksatt for at den muslimske minoriteten skal kunne vende hjem og gi det internasjonale samfunnet «riktig informasjon» om situasjonen i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siden august i fjor har over 680.000 rohingyaer blitt drevet på flukt fra Myanmar til nabolandet Bangladesh.

Overfylte flyktningleirer

Forholdet mellom rohingyaene og lokalbefolkningen i Bangladesh blir stadig dårligere etter at flyktningene først ble tatt imot med åpne armer.

Den plutselige befolkningsveksten har ført til en rekke problemer både når det gjelder arbeid, sanitære forhold, helse, veier, miljø, søppel og skoler. I de to distriktene som har tatt imot brorparten av flyktningene, bodde det fra før av 472.000 mennesker, viser en folketelling fra 2011. Nå har antall flyktninger passert antall opprinnelige innbyggere.

Ettersom flyktningleirene er overfylte, har mange rohingyaer også slått seg ned på private eiendommer og flere steder står det nå hundrevis av telt på jorder som vanligvis fungerer som en viktig inntektskilde for lokalbefolkningen.

Frykter hjemreise

I november undertegnet Myanmar og Bangladesh en avtale om retur av flyktningene, til protester fra menneskerettighetsorganisasjoner og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som understreket at en slik retur må være frivillig.

Hjemsendelsen til Myanmar skulle etter planen startet tirsdag 23. januar, men ble utsatt.

Mange rohingyaer er redde for å reise tilbake til Myanmar der de frykter for å bli utsatt for vold og overgrep fra myanmarske soldater.

Det er meldt om massedrap, gruppevoldtekter og nedbrenning av landsbyer, og forrige uke fastslo FNs spesialutsending for menneskerettigheter i Myanmar, Yanghee Lee, at situasjonen også bærer preg av folkemord.