UNDER PRESS: Igjen blusser abo
...
UNDER PRESS: Igjen blusser abortdebatten opp i USA. Planned Parenthood er i hardt vær etter uttalelser fra en av deres topper. Illustrasjonsfoto:Joe Raedle. Foto: JOE RAEDLE
Abortklinikk beskyldes for organhøsting
Del
Vev fra lever og hjerne til aborterte fostre er noe Planned Parenthood kan skaffe. For skjult kamera forklarer en av toppene også hvordan hele hodet til babyen kan løsnes inntakt.

Det er grusomme scenarier som diskuteres over bordet på en restaurant i USA. Mens et glass hvitvin og en salat blir fortært, forklarer direktøren for medisinske tjenester i Planned Parenthood, Deborah Nucatola, hvordan vev og organer fra fostre kan hentes ut. Hvordan legene ved sentrene kan gjennomføre aborter på en spesifikk måte, slik at de ønskede kroppsdelene blir mest mulig uskadet.

To skuespillere fra pressgruppen Center for Medical Progress, gjorde opptaket med Nucatola i 2014. Samtalen varer i to timer, og den har skapt sterke reaksjoner i USA .

Les også: Abortdommen som fortsatt splitter USA

– Det er hårreisende å høre en av toppfolkene til Planned Parenthood fortelle at deres leger vil gå bort fra prosedyrene ved abortinngrep, for å få kunne høste intakte kroppsdeler fra babyen, sier Carol Tobias, president i livsvernorganisasjonen Right to Life. Dette ifølge Christianity Today.

– Særlig opprørende er det å høre om spesifikke organer som hjerte, lunger, lever, til og med intakte hoder, for å tilfredsstille etterspørselen, fortsetter hun.

– Jeg kan ikke fatte at noen som holder på med organdonasjon ville snakket på denne måten. Som om det var en meny av organer, sier en annen kritikker, professor i filosofi og kirkesaker ved Baylor universitetet, Francis Beckwith.

Les også: De fleste sliter psykisk etter abort

Helt til topps

Saken har fått oppmerksomhet helt inn i kongressen i USA. De varsler etterforskning og undersøkelser av abortklinikkene.

– Når noen fratar et ufødt barn sin verdi, skader det oss alle. På en irreversibel måte, sa kongressmedlem og house speaker, John Boehner. Dette melder RNS.

Han er en av mange som er opprørt over holdningene fra Nucatola.

– Når en organisasjon tjener penger på ufødte barn - og inntar en slik nonchalant fremferd som vist i videoen - da må vi alle ragere og handle, fortsatte han.

Han sa onsdag denne uken at en komité nedsatt av kongressen vil undersøke påstandene som kom frem i videoen. Også på delstatsnivå varsles det nå etterforskning. Både guvernør i Texas, Greg Abbott, og guvernør i Louisiana, Bobby Jindal, sier de vil gå Planned Parenthood etter i sømmene.

Sønn av Billy Graham, Franklin Graham, er ikke mindre sjokkert.

– Abort er synd, og mord i Guds øyne. De som utfører det har inegn samvittighet og jeg er ikke overrasket over at de kan få seg til å selge organer, vev og kroppsdeler fra babyer, skrev han på sin facebook-side.

Ikke sant

Planned Parenthood har naturlig nok også reagert på videoen. De mener den er kryssklippet for å fremstå mest mulig grotesk. De går også sterkt ut mot antydningene om at deres klinikker tar betalt for å høste organer.

– Det er rett og slett ikke tilfelle, sier president i Planned Parenthood, Cecile Richards, i en video på organisasjonens nettsider.

– Avgjørelsen om at vev fra aborterte fostre skal gis til forskning, er alltid kvinnens egen avgjørelse. Det er heller ikke noe vi tar penger for eller tjener på, sier hun mens hun takker alle de kvinnene som opp gjennom årene har sagt ja til dette.

– Det har gitt resultater i forskning på parkinson og alzheimer, sier hun.

I videoen fra pressgruppen sier ikke Nucatola at Planned Parenthood tjener penger på vev som hentes fra aborterte fostre. Hun går faktisk imot å opprette et nasjonalt system for dette og sier at «ingen bør selge vev».

Likefullt har måten Nucatola snakker om disse emnene skapt reaksjoner. President Richards beklager det på det sterkeste.

– Denne måten å snakke på møter ikke de etiske standarder og den omsorg vi skal vise. Det er fullstendig uakseptabelt og jeg ber om unnskyldning for den ansattes måte å uttale seg på.

Stillingskrig

Flere analytikere i USA peker på at snakket om betaling blir noe teknisk. For Planned Parenthood har ikke lov til å ta seg betalt for å formidle vev, men de tar seg jo godt betalt for alle andre deler av prosessen. Dermed synes mange debattanter at man igjen mister fokuset på hva som er viktig. Og selv om presidenten går hardt ut mot påstanden om at klinikkene tar seg betalt, distribuerer de brosjyrer og reklamemateriell hvor fokuset på inntjening og profitt er tydelig.

– Hvis dette handlet om hundevalper, og om at dere kroppsdeler ble solgt, ville saken ha blitt hovedsak i alle nyhetsmedier i landet, skriver Ed Stetzer i et innlegg i Christianity Today.

– Men det handler ikke om hunder. Det handler om ufødte barn. Mitt håp er at stadig flere vil se hva abort faktisk er og hva Planned Parenthood faktisk gjør.

abort,menneskeverd,organhøsting,planned parenthood,usa