Libya har vært preget av kaos
...
Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra NATO inntok Tripoli og styrtet og drepte landets leder Muammar Gaddafi i 2011. Foto: Reuters / NTB scanpix
Koptisk kristne bortført av milits i Libya
Del
13 koptisk kristne egyptere er bortført av militssoldater i den libyske byen Sirte, og sju andre er savnet i landet.

Ifølge det statlige egyptiske nyhetsbyrået MENA stormet militssoldater et hus i Sirte lørdag og tok med seg de 13 egypterne.

Egypts utenriksminister Sameh Shoukry har hatt samtaler med koptiske ledere, men det er foreløpig uklart hvem som holder de 13 som gisler.

Les også: Høysesong for forfølgelse

NATO-støtte

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra NATO inntok Tripoli og styrtet og drepte landets mangeårige leder Muammar Gaddafi i 2011.

En rekke militsgrupper kjemper om makten i landet, som har hatt to konkurrerende regjeringer og nasjonalforsamlinger etter at opprørere fra Misrata-området jaget statsminister Abdullah al-Thinni, hans regjering og nasjonalforsamlingen på flukt til kystbyen Tobruk.

Kalifat

Opprørerne som kontrollerer Tripoli har dannet sin egen islamistdominerte nasjonalforsamling, og den har utnevnt Omar al-Hasi til statsminister.

Militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam (MSSI) tok i fjor kontroll over kystbyen Derna øst i Libya, og har sammen med flere andre militsgrupper sverget troskap til Den islamske staten (IS) og proklamert et kalifat langs kysten av landet.

Likvidert

Koptere har også tidligere blitt angrepet av militssoldater i Libya, og foruten de 13 som ble tatt som gisler lørdag, er sju andre meldt savnet i landet.

Det er uklart hvor gislene og de savnede kopterne befinner seg, og det vil bli svært vanskelig for Egypt å sende representanter til Libya i et forsøk på å finne dem, gitt den kaotiske situasjonen i landet, medgir en talsmann for egyptisk UD overfor TV-stasjonen Al-Hayat.

I februar i fjor ble sju koptere funnet likvidert på en strand øst i Libya, og en koptisk lege og hans kone ble drept i sitt hjem i desember. Parets datter ble også senere funnet drept.

kalifat,islamsk stat,forfølgelse,koptiske kristne,koptere,libya-kristne-bortført,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,islam,midtøsten,egypt,libya