Ap kan si nei til alkohol, ja til heroin

Slutt på taxfree-alkohol og ja til heroin til tunge rusbrukere. Det kan bli elementer i Arbeiderpartiets nye helsepolitikk. I tillegg skal gratis skolemat styrke folkehelsen.

Forslagene er sentrale i innstillingen «En helsepolitikk for vår tid» som Aps helseutvalg har lagt fram i forkant av partiets landsmøte, som starter torsdag.

Flere av forslagene vil trolig utløse heftig debatt blant landsmøtedeltakerne. En rekke lokallag har allerede markert sterk motstand mot forslaget om å avvikle ordningen med avgiftsfri alkohol på norske flyplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Taxfreehandel er en ordning som har eksistert i lang tid og som brukes av svært mange av landets innbyggere, mener Tromsø Ap, som frykter at en reduksjon av taxfree-ordningen kan føre til mer smugling.

Sauda Ap mener at partiet risikerer å framstå som et formynderparti.

– Her har en ikke folk med seg, fastslår lokallaget.

Helseutvalget foreslår også å innføre en ny handlingsregel for alkohol som skal sikre at prisen på øl, vin og sprit stiger minst like mye som den årlige pris- og lønnsindeksen.

Heroin

Etter langvarig motstand i partiet sa Ap i fjor ja til forskning på heroinassistert behandling av tunge narkomane. Nå kan partiet gå enda lenger.

I innstillingen går helseutvalget nemlig inn for å tilby gratis heroin og viser til at en liten gruppe ikke har nytte av hjelpen som gis gjennom ordningen med legeassistert rehabilitering (LAR).

– Dette er en svært utsatt gruppe. De har høy dødelighet, store helseproblemer og er ofte utstøtt og marginalisert i samfunnet, heter det i innstillingen.

Helseutvalget mener dessuten at det må ligge en medisinsk vurdering til grunn for hvilken type hjelp rusbrukerne skal få, ikke en politisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oslo Ap har allerede gått inn for at narkomane får heroin av helsevesenet.

Enkelte medlemmer i utvalget har imidlertid tatt dissens fra forslaget, mens flere lokallag er imot.

Barnetrygd for skolemat

Helseutvalget går også i SVs fotspor og foreslår gratis skolemat for alle barn, som et ledd i å styrke folkehelsen. Ordningen vil koste 3,6 milliarder kroner og kan finansieres gjennom kutt i barnetrygden, mener utvalget.

Men det er mange lokallag sterkt imot.

– Det er uakseptabelt å finansiere en slik reform med et kutt som rammer de med minst hardest, mener Sør-Trøndelag Ap.

Heller ikke lokallagene i Stavanger og Brussel vil bruke barnetrygden til å finansiere skolemåltid.

– Det er ingen god idé og neppe klokt, fastslår de.

Bergen Ap mener partiet i stedet må diskutere om barnetrygden skal beholdes som en velferdsordning, eller om den bør fjernes for å finansiere gratis barnehager og skolefritidsordning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en debatt Arbeiderpartiet må igangsette og være ledende i, mener Bergen Ap, som er et av partiets største lokallag.

Landsmøte i Ap 2015

Arbeiderpartiets 65. ordinære landsmøte holdes i Folkets hus på Youngstorget i Oslo 16. - 19. april 2015.

Se hele programmet på Arbeiderpartiets nettsider.

Les også
Oppfordring til surrogatidebatt på Ap-landsmøtetLandsmøte i Ap 2015