Hizbollah har vendt blikket mot Syrias slagmark

Ti år etter krigen mot Israel er Hizbollahs blikk rettet mot slagmarken i Syria. Det skaper misnøye på hjemmebane i Libanon, men samtidig har gruppen aldri utgjort en større trussel mot erkefienden i sør.

Plakater med bilder av dødeHizbollah-soldater er en del av landskapet sør iLibanon. Fortsatt kan man se blekede bilder av dem som ble drept i kampene under den 33 dager lange krigen mot Israel i 2006. Men nå er det nye ansikter som stirrer ned fra plakatene – menn som er blitt drept i kamper i nabolandetSyria.

– Det Hizbollah gjorde motIsrael, det var bra. Men nå vet jeg ikke riktig hva de holder på med der borte i Syria, sier 43 år gamle Ali Chaito til nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Plikt

Flere tusen krigere fra av den sjiamuslimske, iranskstøttede gruppen kjemper i dag side om side med den syriske presidentenBashar al-Assads styrker. Allerede i 2012 var det rykter om at Hizbollah hadde engasjert seg i den syriske borgerkrigen, og året etter bekreftet Hizbollah-lederHassan Nasrallah at hans menn var på plass i Syria.

I dag anses Hizbollah mindre for å være en lokal, militær motstandsbevegelse, og mer som en regional aktør, som sammen med Iran kjemper for å holde Assad ved makten i kampen mot opprørere støttet av blant annet Saudi-Arabia og Qatar.

– Hizbollah ser sin rolle i Syria som en plikt, nødvendig for å sikre sine våpenforsyningsruter og sin politiske rolle. Som et resultat betaler man en høy pris, inkludert nøkkelfigurers død, sier professor Ali Fadlahhah ved American University of Beirut til Foreign Policy.

Bomber i Beirut

Det er estimert at mellom 800 og 1.200 Hizbollah-krigere er drept i Syria. Men gruppens innsats i nabolandet har også økt frykten for at Syria-krigen skal spre seg til Libanon.

– Tidligere beskyttet Hizbollah her oss i Libanon. Men nå har de sluttet med det. Krigen i Syria er blitt et alvorlig problem for oss. Nå kjemper muslimer mot andre muslimer, noe som øker motsetningene her, sier den 51 år gamle sunnimuslimen og Beirut-innbyggeren Saad, som ikke ønsker å oppgi sitt etternavn.

I grenseområdene mellom Syria og Libanon har det vært trefninger mellom sunnimuslimske opprørere og Hizbollah og den libanesiske hæren. I tillegg har blant annet Beiruts sørlige forsteder, der Hizbollah står sterkt, blitt rammet.

I november 2015 sprengte to selvmordsbombere seg i Bourj al-Barajneh, der flesteparten er sjiamuslimer. Rundt 40 mennesker ble drept.

Sterkere

Til tross for at Hizbollah de siste årene har vendt blikket mot Syria, er Israel ikke glemt – og det israelske forsvaret mener gruppen i dag er langt sterkere militært enn for ti år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syria-krigen har gitt Hizbollahs soldater krigserfaring av en annen type enn geriljataktikken som kjennetegnet kampene mot israelske styrker i 2006. Videre anslår det israelske forsvaret at gruppen i dag har rundt 45.000 krigere, sammenlignet med rundt 20.000 i 2006, skriver den israelske avisenHaaretz.

I april advarte den israelske generalen Yair Golan om Hizbollahs militære kapasitet, og han uttalte at en framtidig konflikt med Hizbollah kan utarte til en «fullskala krig».

I tillegg til krigserfaring fra Syria har Hizbollah ifølge det israelske forsvaret ti ganger flere raketter enn i 2006, inkludert nye raketter med en rekkevidde på nærmere 400 kilometer. I 2006 skjøt Hizbollah nærmere 200 raketter om dagen mot Israel.Det israelske forsvaret tror dette tallet være rundt 1.500 i en eventuell ny krig.