Omstridt NGO-lov vedtatt i Israel

Israels nasjonalforsamling har vedtatt en lov som innebærer at ikke-statlige organisasjoner som mottar brorparten av sin finansiering fra utlandet, må opplyse om dette.

Det opplyser en talsmann for det israelske parlamentetKnesset tirsdag.

Loven, som kritikere mener er rettet mot organisasjoner som jobber for palestineres rettigheter, ble vedtatt med 57 stemmer for og 48 mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En rekke israelske organisasjoner på venstresiden får en stor del av sin finansiering fra utlandet, inkludert fra europeiske regjeringer. Loven kommer til å ramme rundt 25 organisasjoner.

NGO-er på høyresiden er stort sett avhengige av private bidrag, som ikke omfattes av den nye loven.

– Knoppene av fascisme

Før avstemningen sa opposisjonslederIsaac Herzog fra det israelske arbeiderpartiet at loven representerer «knoppene av fascisme som blomstrer i Israel».

Lederen for den arabiske felleslisten, Ayman Odeh, uttalte at loven har som mål «å skremme og fjerne de få organisasjonene som jobber og kjemper i offentligheten for likestilling for arabiske innbyggere».

Felleslisten representererIsraels arabiske småpartier.

– Interne anliggender

Israels statsministerBenjamin Netanyahu har på sin side uttalt at målet med loven er «å forhindre en absurd situasjon der fremmede stater blander seg inn i Israels interne anliggender gjennom å finansiere ikke-statlige organisasjoner, uten at Israels offentlighet er klar over det».

– Vedtaket vil føre til økt gjennomsiktighet og bidra til en diskurs som gjenspeiler den israelske opinionen, skrev Netanyahu på Facebook etter avstemningen.

– Skreddersydd lov

– Hvis den israelske regjeringen faktisk var opptatt av gjennomsiktighet, ville den bedt alle ikke-statlige organisasjoner om å aktivt opplyse offentligheten om sine finansieringskilder, ikke bare de som kritiserer regjeringens politikk, heter det i en uttalelse fraHuman Rights Watch.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

OrganisasjonenPeace Now, som blant annet overvåker israelsk bosetningsaktivitet, omtaler loven som en «åpenbar krenkelse av ytringsfriheten».

– Skreddersydd for å ramme bare freds- og menneskerettighetsorganisasjoner, er lovens reelle hensikt å avlede Israels offentlige diskurs bort fra okkupasjonen, og å bringe til taushet motstand mot regjeringens politikk, heter det i en uttalelse fra organisasjonen, som sier de vil ta vedtaket for retten.