Netanyahu gjenvalgt som partileder

Ingen ville utfordre Israels statsminister Benjamin Netanyahu som leder i høyrepartiet Likud, og han fortsetter derfor som partileder.

Netanyahu var eneste kandidat til vervet, men han ønsket likevel å gjennomføre et partiledervalg innad i partiet, noe analytikere mener var noe han ønsket for å kunne luke ut mulige rivaler.

Men å gjennomføre et valg blant de 100.000 medlemmene i partiet ville ha blitt en dyr affære, anslagsvis mer enn 8 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en av de tåpeligste måtene å bruke 4 millioner shekel fra statskassen på, påpekte spaltisten Ben Caspit i avisen Maariv.

Partiet besluttet derfor å erklære Netanyahu som vinner

– Han ønsket å forsikre alle om at han var den eneste kandidaten til å lede Likud videre fram mot neste valg, sier statsviter Gayil Talshir ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem.

I teorien går det automatikk i at Likuds partileder også er partiets statsministerkandidat, slik at 66 år gamle Netanyahu nå kan se fram mot neste valg i Israel, som skal holdes innen 2019.

Netanyahu har vært statsminister i snart ti år, første gang fra 1996 til 1999, før han ble valgt til statsminister igjen i 2009. Han ble gjenvalgt i 2013 og enda en gang i fjor.