Det var store folkemengder ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem fredag. Her under fredagsbønnen tidligere på dagen. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB

Røde Halvmåne: Minst 163 skadd i sammenstøt i Jerusalem

Minst 163 personer er skadd i sammenstøtene mellom israelsk sikkerhetspoliti og palestinere ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem fredag.

Minst 83 personer ble fraktet til sykehus etter sammenstøtene, opplyser Røde Halvmåne. Israelske myndigheter sier at i tillegg minst seks politibetjenter skadd.

Flere av de skadde palestinerne er blitt skutt i hodet med gummikuler, opplyser Røde Halvmåne. Andre er blitt truffet i øynene av deler fra sjokkgranater.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

AFPs journalist på stedet kan melde at det stiger røyk opp fra området der moskeen ligger.

Al-Aqsa-moskeen er palestinernes største helligdom, og ett av de helligste stedene i islam. Den har vært samlingspunkt for tusenvis i høytidsmåneden ramadan.

Kastet stoler, sko og steiner

Sammenstøtene oppsto da israelsk politi rykket tungt inn, samtidig som muslimer var i ferd med å gjennomføre kveldsbønnen. Men det er uklart akkurat hva det var som utløste uroen.

Da politiet rykket inn, viser TV-bilder fra stedet at folkemengden kastet stoler, sko og steiner mot politiet, som skjøt med gummikuler. Mange viftet med grønne Hamas-flagg.

Israelsk politi opplyser at de måtte bruke makt for å bryte opp voldelige grupper som kastet gjenstander mot politibetjentene.

Palestinske medier melder at store sikkerhetsstyrker kom til stedet.

Det har vært flere store samlinger ved moskeen i forbindelse med ramadan, som avsluttes onsdag. Fredag samlet 70.000 mennesker seg til bønn ved moskeen

USA bekymret

Tidligere fredag ble to palestinere drept og én skadd da de gikk til angrep på en israelsk grensepost nær Jenin på Vestbredden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spenningen i Jerusalem har steget gradvis den siste tiden.

I begynnelsen av ramadan sperret israelsk politi av et område der palestinere har pleid å samles om kvelden etter fasten, noe som utløste flere uker med uro.

De siste dagene er spenningen også høy på grunn av mulige utkastelser av flere palestinere i Sheikh Jarrah-nabolaget i Øst-Jerusalem.

Fredag kveld rykket USA ut og tok til orde for at situasjonen i Jerusalem må roes ned.

– Vi er dypt bekymret for den økte spenningen i Jerusalem, sier talskvinne Jalina Porter i USAs utenriksdepartement.