Selv om myndighetene i Israel søndag opphevet påbudet, valgte flere å beholde munnbindet på da de besøkte dette travle markedet i Tel Aviv. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB

Israelere kan kaste maskene ute

For første gang på et år kan innbyggerne i Israel med myndighetenes velsignelse gå ut uten munnbind i gatene.

– Det er veldig rart, men det er fint, sier Eliana Gamulka (26) etter å ha gått av en buss og tatt av seg munnbindet i Jerusalem søndag.

– Du kan ikke lenger late som du ikke kjenner noen, smiler hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over halvparten av Israels borgere er fullvaksinert etter en av verdens raskeste vaksinasjonskampanjer. Helsedepartementet besluttet derfor å fjerne påbudet om bruk av munnbind i offentlige uterom fra søndag.

Vaksineringen av nærmere fem millioner innbyggere har ført til et kraftig fall i smittetallene. I midten av januar var det rundt 10.000 koronatilfeller daglig, nå er tallet nede i rundt 200.

Antallet alvorlig covid-19-syke har på samme tid falt fra 1.200 til rundt 200.

Skoler, barer og restauranter har åpnet igjen, men munnbind er fortsatt påbudt på offentlige steder innendørs – også i klasserommene. Samtidig har takten i vaksineringen stagnert, og rundt 1 millioner israelere over 16 år er ennå ikke vaksinert.

Menneskerettsorganisasjoner har bedt Israel om å forsyne palestinerne på Vestbredden med vaksiner. Israel sier det er palestinske myndigheters ansvar, men har vaksinert over 105.000 palestinere som har arbeidstillatelse i Israel og i bosetningene.