Israelere kan kaste maskene ute
For første gang på et år kan innbyggerne i Israel med myndighetenes velsignelse gå ut uten munnbind i gatene.
Selv om myndighetene i Israel søndag opphevet påbudet, valgte flere å beholde munnbindet på da de besøkte dette travle markedet i Tel Aviv. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB
Selv om myndighetene i Israel
...
Selv om myndighetene i Israel søndag opphevet påbudet, valgte flere å beholde munnbindet på da de besøkte dette travle markedet i Tel Aviv. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB
Del

– Det er veldig rart, men det er fint, sier Eliana Gamulka (26) etter å ha gått av en buss og tatt av seg munnbindet i Jerusalem søndag.

– Du kan ikke lenger late som du ikke kjenner noen, smiler hun.

Over halvparten av Israels borgere er fullvaksinert etter en av verdens raskeste vaksinasjonskampanjer. Helsedepartementet besluttet derfor å fjerne påbudet om bruk av munnbind i offentlige uterom fra søndag.

Vaksineringen av nærmere fem millioner innbyggere har ført til et kraftig fall i smittetallene. I midten av januar var det rundt 10.000 koronatilfeller daglig, nå er tallet nede i rundt 200.

Antallet alvorlig covid-19-syke har på samme tid falt fra 1.200 til rundt 200.

Skoler, barer og restauranter har åpnet igjen, men munnbind er fortsatt påbudt på offentlige steder innendørs – også i klasserommene. Samtidig har takten i vaksineringen stagnert, og rundt 1 millioner israelere over 16 år er ennå ikke vaksinert.

Menneskerettsorganisasjoner har bedt Israel om å forsyne palestinerne på Vestbredden med vaksiner. Israel sier det er palestinske myndigheters ansvar, men har vaksinert over 105.000 palestinere som har arbeidstillatelse i Israel og i bosetningene.

korona-israel-munnbind,utenriks,nyheter,Medisin og helse,sykdom,midtøsten,Israel - Palestina,israel