FEMINIST: Teologisk er jeg preget av ulike former for kontekstuell teologi, som frigjøringsteologi og feministteologi, sier Kristine Sandmæl.

– Jeg har dyp respekt for overbevisningen til mine meningsmotstandere

Kristine Sandmæl er den første åpent lesbiske som er nominert til en bispestilling i Den norske kirke. Hun mener ingen prest skal tvinges til å velsigne samkjønnet samliv.

Hvorfor vil du bli biskop?

Jeg opplever kirkens kall i å bli forespurt, og jeg tror at jeg med min kompetanse, mine egenskaper og min erfaring vil kunne utføre bispetjenesten på en god måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva vil du svare hvis noen spør hvorfor du er kristen?

Jeg er kristen fordi jeg har vokst ut av dåpen men en tro på at Jesus er veien til Gud og evig liv. Min reise som kristen har vært en reise med mange omveier og blindgater, men etter hvert landet jeg trygt i en tillit til at nåden alltid er større og at mysteriet er verdt å bøye seg for.

Er det noen kristne bevegelser eller ledere som har betydd særlig mye for deg?

Jeg har min tilhørighet organisasjonsmessig til Norges KFUK/KFUM. Der møtte jeg et fellesskap av andre unge mennesker som delte min tro, og den organisasjonen ga meg mine første utfordringer til å dele en skjør kristen tro i kveldsandakter.

Når det gjelder kristne ledere som forbilder er det mange som har inspirert meg. Den første jeg husker gjorde spesielt inntrykk på meg var Annie Skau Bertnsen da jeg i tenårene leste hennes bok Min kinesiske dagbok fra hennes tid som misjonær i Kina.

En annen som er verdt å nevne er Ingrid Bjerkås. Hennes mot både når det gjaldt å stå i mot nazistene under 2. verdenskrig og i forhold til å søke ordinasjon som prest og reise til et lite øysamfunn i Nord-Norge, et av de hardeste prestekall i landet, bøyer jeg meg i støvet for.

Hun hadde ansvar for 17 prekensteder, 16 av dem måtte hun i båt for å nå, det lengste lå 4 timers båtgang unna! Hun levde sitt presteliv nær folket hun gjorde tjeneste for og var levende opptatt av sine soknebarns ve og vel, og er i så måte et forbilde for en folkekirkeprest. Jeg er takknemlig for at hun og andre kvinneprester har gått foran og tråkket stien for oss som kommer etter.

Hvordan vil du beskrive ditt teologiske ståsted?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Teologisk er jeg preget av ulike former for kontekstuell teologi, som frigjøringsteologi og feministteologi. Jeg prøver å la min tjeneste bæres av tro, håp og kjærlighet. Jeg er Kristussentrert, står fast på kirkens bekjennelse. Jeg tror på en Gud som lar seg bevege, og som aldri er uberørt i møte med menneskers livserfaringer.

Hva mener du om vigselsliturgi for samkjønnede par?

Det er min overbevisning at kirken bør legge til rette for kirkelig vigsel for likekjønnede.. Konstituerende for ekteskapet er etter min mening et gjensidig løfte om varig troskap og den offentlige bekreftelse. Jeg slutter meg til den lutherske tradisjons forståelse av at ekteskapet er en borgerlig-sivil ordning og ikke et sakrament. Ekteskapet er fullverdig uavhengig av eventuell forplantning

Jeg har dyp respekt for overbevisningen til mine meningsmotstandere i dette spørsmålet, og mener at ingen prest bør tvinges til å utføre forbønn for eller vigsel av likekjønnede par.

Hva vil du si til dem som mener at Den norske kirke beveger seg bort fra Bibelen og bekjennelsen?

En hver som leser en tekst, også en bibeltekst, vil selv tolke det man leser. At vi tolker Bibelen forskjellig betyr ikke at man beveger seg bort fra Bibelen, men at man prøver å lese Bibelens budskap i din den verden menneskene til en hver tid lever i. Vi må alle anerkjenne alvoret i våre meningsmotstanderes ønske om å være tro mot Bibelens budskap.

Hvilken overskrift ville du like å se på forsiden av Dagen?

«Fenomenal økning i dåps­tallene i Den norske kirke!»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Møt de fem andre bispekandidatene i Sør-Hålogaland her:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Kristine Sandmæl

45 år.

Sokneprest i Vågan sokn, Henningsvær sokn og Gimsøy og Strauman sokn.

Les også
Betenkt over at røde dominerer på bispeliste