BRØDPREST: Kjell Markset og fa
...
BRØDPREST: Kjell Markset og familien deler nå sitt superbrød med andre, i form av en brødmiks i pose. Foto: Johannes Ek Reindal
Idrettsprest blir brødgründer
Del
Etter stort påtrykk fra lesere gikk Kjell Markset til det skritt å dele familiens superbrød med resten av verden.

Mulig du har sett posen i butikken. Om ikke, så kommer den nok snart. «Marksets brødmix» heter den og kan få folk med kjennskap til kristen ungdomskultur til å stusse. «Markset, er ikke det han der i KRIK?».

Joda. Presten og idrettsmannen Kjell Markset grunnla for litt over tretti år siden Kristen Idrettskontakt (KRIK), som han også ledet i mesteparten av disse årene.  Han har også vært OL-prest en rekke ganger.

Nå skriver han bøker om kosthold og livsstil og holder seminarer om det samme. Og baker altså brød.

BRØDMIks: Kjell Markset sin sønn Kjell-Christian har utviklet et langpannebrød uten gluten og melk. – Det er farlig enkelt å lage, mener KRIK-gründeren. Foto: Privat
– Hvorfor lanserer du en egen brødmiks, Markset?

– I to av mine bøker nevner jeg Markset-brødet. Nesten daglig får jeg tilbakemeldinger om bøkene. Og nesten 80 prosent av dem som kontakter meg spør om oppskriften på brødet. Den har jeg ikke delt, for den er en liten familiehemmelighet, sier han med et smil.

– Nå kan alle bake brødet. Det er veldig enkelt, bare tilsette vann og la det stå. En mann i 70-årene ringte meg og sa han hadde bakt brødet helt uten hjelp av kona.

Les også: Tolv kilo mindre pastor

Helse

Bakgrunnen for at brødet i det hele tatt ble til er mer av helsekarakter enn av kremmerånd. Sønnen til Kjell Markset opplevde å slite med psyken. En forskningsrapport viste til en sammenheng mellom inntak av gluten og melk og det å oppleve nedsatt fysisk og psykisk helse.

– Sønnen vår utviklet brødet da han var i USA. Det er mye havre og frø i det, langsomme karbohydrater som er det beste idrettsfolk kan få. Dette brødet er nesten et medisinskap og noe av det mest høyverdige man kan få i seg, sier en stolt Markset.

– Trenger markedet en brødpose til da?

– Dette er noe annet. Ingen av posene som finnes i dag er laktosefrie, glutenfrie og gjærfritt. Dette er også økologisk.

Markset peker på at det finnes flere glutenfrie alternativer på markedet.

– Mange av dem er utrolig dårlige. Det er ingen automatikk i at glutenfritt er sunt.

Halveis nattverd?

– Du er jo prest og har delt ut brød og vin en rekke ganger. Nå har du brødet. Blir det snart en alkoholfri Markset-vin også?

– Du skal aldri si aldri, smiler han lurt.

– Men apropos kirkekaffe, så er dette er fantastisk brød også for bruk i menigheter i stedet for alle kakene og baguettene. Jeg håper brødet blir en vinner også i menigheter og kirker. Og på idrettsarrangement. Også der er det altfor mye sukker som serveres, sier brødgründeren.