Johan J. Jakobsen er død. Her fotografert på Senterpartiets stand under valgkampen til stortingsvalget i 1981. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / NTB scanpix

Tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen (81) er død

Den tidligere Sp-lederen og statsråden Johan J. Jakobsen er død, 81 år gammel. Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier Sp tar imot nyheten med stor sorg.

– Johan var lun, jordnær og brennende opptatt av å snakke hele Norges sak. Han hadde alltid et godt og uslitelig humør. Johan var en politiker som folk var glad i på tvers av politisk tilhørighet, sier Vedum om Senterparti-veteranen.

Jakobsen sovnet stille inn lørdag kveld etter en lengre tids sykeleie. Politikeren fra Spillum i Trøndelag utdannet seg til sivilagronom, før han tjente som Senterpartiets leder mellom 1979 og 1991. Jakobsen var innvalgt på Stortinget i 28 år, og i årene fra 1983 til 1986 var han samferdselsminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han fungerte som Norges kommunalminister fra 1989 til 1990.

– Ikke bare virket han samlende innad i partiet. Han hadde også en egen evne til å bygge broer til andre partier. Både i regjering og i opposisjon var han en mester i å forhandle og å finne løsninger. Løsninger som ga ham og Senterpartiet stor innflytelse i norsk politikk, sier Vedum.

– Mye av hans arbeid høster både landet og Senterpartiet fruktene av i dag. Hans innsats og evne til å løfte andre var avgjørende for at det ble et klart nei til norsk EU-medlemskap i 1994, avslutter Vedum.

Les også
Navarsete: Stoltenberg presset Sp til å godta Libya-krigen
Les også
Senterpartiet mest tilbake på ny meningsmåling
Les også
Måling: Sju av ti nordmenn imot EU-medlemskap
Les også
Flertall mot hijab i barneskolen
Les også
Flertall for regjeringsskifte på ny måling