TALTE: – Dere målbærer stemmene for de som forfølges for sin tro og får frem fortellinger om fornedrelse og undertrykkelse, sa Eriksen Søreide da hun møtte fakkeltoget i november i fjor. I år inviterer hun til konferanse samme dag som fakkeltoget.

Setter trosfrihet på dagsorden

Utenriksministeren inviterer til stor konferanse for trosfrihet samme dag som høstens fakkeltog for forfulgte.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har nå tatt initiativ til å arrangere en internasjonal konferanse om tros- og livssynsfrihet i Oslo 12. november. På kveldstid går fakkeltoget i regi av Stefanusalliansen og Åpne Dører.

– Vi ønsker å bruke anledningen til å belyse utfordringene på tros- og livssynsfeltet. Mer enn 70 prosent av verdens befolkning bor i land hvor det er sterke begrensninger på retten til å utøve trosfrihet, sier utenriksminister Eriksen Søreide til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til høsten er det tolvte gang at Stefanusalliansen og Åpne Dører arrangerer fakkeltog for forfulgte kristne i hovedstaden. Fra en sped begynnelse har fakkeltogene vokst seg store med mange kristenledere og andre religiøse ledere. De har også spredt seg til en rekke andre byer og tettsteder.

Møtte fakkeltoget i fjor

I fjor høst tok Søreide imot fakkeltoget da det kom fra Domkirken til Utenriksdepartementet. Hun fikk overlevert et opprop som utfordret norske politikere og utenrikstjenesten til i større grad å sette trosfrihet og forfølgelse av kristne på dagsorden.

– Er årets konferanse et svar til fakkeltoget?

– Absolutt. Fakkeltoget er et veldig godt bilde på hvor bredt problemstillingen favner. Der er det mange som stiller opp fra helt ulike bakgrunner. Tros- og livssynsfrihet er veldig viktig som et barometer for hvordan det generelt står til med menneskerettighetene i et land, sier hun.

DIALOG: – Utenriksminister Eriksen har vist en lovende vilje og engasjement for økt norsk innsats for trosfriheten og utsatte minoriteter, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Forfulgte skal delta

På konferansen skal nasjonale og internasjonale forskere, politikere og akademikere inviteres. De jobber også for å få med troende som selv er under press.

– De som lever med begrensningene er viktige stemmer. Uten å høre de stemmene, er det vanskelig å finne de gode virkemidlene, sier Eriksen Søreide. Hun viser til at UD også har inngått partnerskapsavtaler med Stefanusalliansen og Helsingforskomiteen, som representerer stemmer på bakken.

– Vi tenker ofte at det er viktigst å si fra høyt og tydelig. Men en del minoriteter ønsker ikke oppmerksomhet fra vestlige land, for da blir forholdene for dem verre. Vi må vurdere hva som er det beste virkemiddelet.

– Bredt blikk

I mai 2013 inviterte også UD til en konferanse om trosfrihet. Den handlet i praksis mye om hatytringer i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vil denne konferansen i større grad gjelde forfulgte religiøse minoriteter utenfor Europa?

– Vi holder på å lage programmet. Men tanken er å ha et relativt bredt blikk, for mange av problemstillingene er universelle. Vi ser at forholdene i Asia er i forverring, og vi må også ha blikk for Europa, hvor det også er utfordringer.

– Kommer vi til å se et intensivert arbeid for tros- og livssynsfrihet fra regjeringen?

– Vi har allerede intensivert arbeidet gjennom økonomisk støtte, generell politisk oppmerksomhet og med arbeid i forskjellige miljøer. I februar undertegnet jeg en flerårig avtale om økt støtte til FNs høykommissær for menneskerettigheter. Tros- og livssynsfrihet var også tema for Trygve Lie-symposiet som Norge arrangerte under FNs generalforsamling i fjor. Det er dessverre ikke blitt mindre behov for oppmerksomhet rundt dette temaet, sier hun.

I dialog med KrF

Utenriksdepartementet har vært i dialog med KrF i planlegging av konferansen. KrFs toppledere har flere ganger deltatt og hatt appeller i fakkeltoget.

– Dette er et kjempeviktig initiativ om et tema som trenger å løftes høyere på den politiske agenda i en verden der nesten 80 prosent lever i samfunn med strenge restriksjoner på religiøs tro og praksis, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagen.

– Dette har vært en hjertesak for KrF lenge. Utenriksminister Eriksen har vist en lovende vilje og engasjement for økt norsk innsats for trosfriheten og utsatte minoriteter. Det er viktig og bra.

Han peker på en rekke områder som er preget av sterke restriksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Midtøsten holder på å tømmes for kristne, religiøse minoriteter opplever også at land som Russland, Tyrkia og India strammer inn rommet for trosutøvelse, vi har ferskt i minne IS herjinger mot jesidier, kristne og andre religiøse minoriteter, sier Hareide.

– Konkrete tiltak

Informasjonsleder Linda Askeland i Åpne Dører sier hun synes det er veldig positivt at utenriksministeren retter oppmerksomheten mot trosfrihet.

– Det gjelder så mange mennesker som lever under sterke begrensninger. Så håper vi at det vil føre til konkrete tiltak i etterkant, slik at mennesker reelt kan oppleve større frihet og bedre levekår, sier Askeland, som selv skal delta på konferansen.

GLAD: Informasjonsleder Linda Askeland i Åpne Dører er glad for konferansen. – Så håper vi at det vil føre til konkrete tiltak i etterkant, sier hun.
Les også
UD gir 24 millioner til kamp for trosfrihet
Les også
Trakassering blir politikk
Les også
Muslimers trosfrihet
Les også
Stefanusprisen til irakiske forkjempere for trosfrihet
Les også
De får fiender til å snakke sammen
Les også
Færre bryr seg om menneskerettighetene