STØTTESPILLER: Kari Hilde French har vært en viktig støttespiller for sønnen, Joshua. Hun har sagt at hun ikke vil forlate landet før hun får han med seg hjem - død eller levende.

Fødselsdag og faste for Joshua French

Indiske kristne har tatt initiativ til en bønne- og fasteaksjon for Joshua French. Sterke bånd knytter dem til Joshuas besteforeldre, som var misjonærer i India.

Tirsdag denne uken fylte Joshua French 33 år. Han har sittet fengslet i Kongo i nesten seks år, og moren, Kari Hilde, besøkte han på bursdagen.

I bloggen sin skriver hun om hvilken glede det var å holde sønnen i armene for første gang, og om den fryktelige varmen på cella der han sitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg hadde med litt ekstra godt til han, og hadde kjøpt inn kaker med masse rosiner som jeg ga til medfanger og til administrasjonen i fengselet, opplyser hun på telefon fra Kongo.

Stabilt dårlig

Tilstanden til Joshua skal være stabilt dårlig, og i samarbeid med indiske kristne har moren tatt initiativ til en bønne - og fasteaksjon som innledes i dag, og som skal pågå i tre døgn.

Joshua er barnebarn av misjonæren Olav Hodne, en av de store etterkrigsprofilene i det som den gang het Den norske Santalmisjon, nå Normisjon.

I fjor tok organisasjonen initiativ til forbønn for Joshua i forbindelse med rettssaken mot ham. Oppfordringen kom på bakgrunn av relasjonen med Kari Hilde French og familien gjennom mange år.

Arabinda Dey

Prosjektkoordinator i Normisjon, Oddvar Holmedal, har god kjennskap til Christ's Disciples' Fellowship i India, som har gått i bresjen for faste- og bønneaksjonen.

– Fellesskapet ble stiftet av Arabinda Dey og har etablert mange menigheter i Nordøst-India. De har et senter utenfor Calcutta. Familien Hodne var veldig støttende til å bygge opp arbeidet, og Brit (bestemoren), var jevnlig der og hadde bibelundervisning for studentene, opplyser han.

Kari Hilde French forteller at den indiske organisasjonen driver mye sosialt arbeid, og at de har satset mye på bønn og faste.

– Jeg mottar jevnlig informasjon fra dem, og fikk det for meg at jeg ville spørre dem om å be og faste for Joshua. Fra Arabinda har jeg fått vite at han vil be fra lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tusener som ber

Hun forteller at der er tusener som ber jevnlig for Joshua.

– Til og med i Afghanistan er der folk som har bedt for ham, får vi vite.

Det første hun gjorde da Joshua og kameraten Tjostolv Moland ble arrestert i 2009, var å kontakte forbedere verden over.

– Hva betyr det for deg at der er så mange som ber?

– Det betyr forferdelig mye. Denne saken har jo vart så lenge at man er nokså utslitt. Tidvis kan jeg kjenne at jeg blir fryktelig sliten, og at jeg ikke orker lenger. Da oppleves forbønnen som en hengekøye jeg kan ligge i, forteller hun.

– Og hva betyr det for Joshua?

– Det betyr at han ikke er glemt, og at mange støtter ham. Også han kan få hvile i det at andre bærer han i bønn.

Guds vern

Under den ene fasteaksjonen, i 2011, skjedde det et fluktforsøk i fengselet de norske guttene satt i. Sju døde, og flere ble såret. French er ikke i tvil om at forbønn vernet de to guttene som var nokså nye i fengselet i Kinshasa, og legger til at de som vil være med denne gangen, er fri til å faste på en måte som passer best for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvor viktig er fasten?

– Den er veldig viktig. Jesus snakker om det ved flere anledninger. Han sier ikke «hvis dere faster», men «når dere faster». Det har vært to fasteaksjoner tidligere, mens Tjostolv ennå levde. Nå kjente jeg på en byrde for at vi skulle ha en ny aksjon, sier hun.

Joshua French

Har sittet fengslet i Kongo siden 2009, da han og vennen Tjostolv Moland ble anklaget for drap og spionasje. I fjor ble han også tiltalt for drapet på Moland, som ble funnet død på cellen.

Norske myndigheter har gjentatte ganger vært i samtale med kongolesiske myndigheter for å få Joshua French tilbake til Norge.

French fylte 33 år tirsdag.

I dag starter en bønne- og fasteaksjon for French, etter initiativ fra moren Kari Hilde French og Christ's Disciples' Fellowship i India.

Les også
Norsk misjon folder hendene for Joshua FrenchJoshua French
Les også
Biskop oppfordrer til bønn for French
Les også
- Flott med forbønn for French