Ap og Sp har tiltro til Listhaug

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ser ingen grunn til å kritisere innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) for at asylsøkere sendes tilbake til Russland.

Tirsdag ettermiddag kjørte den første bussen med avviste asylsøkere. Politiets utlendingsenhet bekrefter at 13 personer, hovedsakelig enslige menn, ble uttransportert. Hvor i Russland de sendes, er ikke kjent.

Ifølge aktivistgruppen Refugees Welcome to the Arctic var mange av mennene redde for hva som ventet dem på andre siden av grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Folk har fått beskjed om at de skal fraktes til togstasjonen i Murmansk. I Murmansk er det nå 37 minusgrader. Folk gråter, er livredde og apatiske, sier Eirik Nilsen, som jobber i den frivillige gruppen, tilVG.

Bekymringsmelding

Et forsøk fra et advokatfirma på å få utsendelsene stanset inntil videre, nådde ikke fram hos Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Tirsdag kveld kom svaret fra domstolen om at begjæringen var avslått.

Utsendelsene har vakt kritikk fra en rekke hold. Nå skriver også ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger i et brev til statsminister Erna Solberg at han er bekymret.

«Utsendelsen av flyktninger må skje på en forsvarlig og trygg måte. Norge må ikke bryte internasjonale konvensjoner i sin iver etter å sende ut mennesker i en fortvilt situasjon», skriver Ap-ordføreren i brevet.

Ap og Sp tilfreds

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) forsvarte helhjertet utsendelsene da hun ble hasteinnkalt for å svare på spørsmål i Stortinget tirsdag.

Listhaug fikk også støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som begge stemte for lovendringen som åpnet for den omdiskuterte asylinstruksen i fjor høst. De to partiene understreket at det gjort under forutsetning om at Norge skal følge sine internasjonale forpliktelser, men hittil har de ingenting å sette fingeren på.

– Statsråden har forsikret om at norsk praksis er innenfor folkeretten, og det legger vi til grunn, sier Aps innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen til NTB. Hun ser ingen grunn til at instruksen bør trekkes tilbake.

Likeens understreker Senterpartiet at det var behov for innstramming på grensen mot Russland, og at det er regjeringen som har ansvaret for at praktiseringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Møter FN-utsending

Norge har nylig blitt møtt med skarp kritikk av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som mener Russland ikke er et trygt land for personer som trenger beskyttelse.

Listhaug vil senere i januar møte FNs flyktningutsending for å snakke om innvendingene. Men i debatten tirsdag gjentok hun gang på gang at hun anser Russland som et trygt land for de fleste tredjelandsborgere.

– Når personer uten rett til opphold i Norge returneres til andre land, vil de normalt møte vanskeligere forhold enn vi er vant til her i landet, simpelthen fordi Norge er et av verdens beste land å bo i. Det betyr ikke at vi ikke kan og ikke bør gjennomføre disse returene, sa hun.

SV: Omgår spørsmålet

SV mener Listhaug unngår å svare på spørsmålet når hun konsekvent snakker om at personer som ikke har reelt krav på beskyttelse, skal ut.

– Det alle partier bør være opptatt av, er at vi nå risikerer å sende ut også de som har behov for beskyttelse, sa partileder Audun Lysbakken.

Han mener innvandringsministeren ikke svarer skikkelig på hvordan Norge kan forsikre seg mot at utsendte asylsøkere ender i områder hvor de risikerer forfølgelse, tortur og død. For eksempel at syrere blir videresendt til Syria. Når utlendingsmyndigheten ikke behandler søknadene, er det ikke mulig å fange opp hvem som står i fare, poengterte han.