Oktoberbarnvedtaket kom etter
...
Oktoberbarnvedtaket kom etter mange protester fra ulike organisasjoner i Norge. Her fra en demonstrasjon utenfor Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Norsk gruppe leter etter 200 oktoberbarn i Europa
Del
Fem frivillige fra et norsk nettverk leter i europeiske storbyer etter 200 afghanske ungdommer som har vært asylsøkere i Norge og nå er sporløst borte. 

De 200 afghanske ungdommene får sjansen til å søke om oppholdstillatelse på nytt, men ingen vet hvor de befinner seg.

Assisterende kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad i Utlendingsdirektoratet (UDI) sier norske ambassader i flere europeiske storbyer har fått beskjed om å holde utkikk. De har også fått utdelt søknadsskjemaer på de afghanske språkene dari og pashto, skriver Klassekampen. Det er ambassadene i Paris, Roma, Madrid og Berlin som er informert, i tillegg til rettshjelpsorganisasjoner, konsulenter og asylmottak.

Mona Bentzen i Refugees Welcome Afghan Lives Matter, forteller til avisen at hun og fire andre har reist til Paris for å bistå med letingen. Bentzen kritiserer UDI for å være passive og å ikke ha gjort mer for å finne barna.

Advokatfullmektig Eirin Strifeldt er også med til Paris. Hun sier det er mange grunner til at asylsøkerne er vanskelige å finne. Noen er også redde og kvier seg for å ta kontakt, mens andre allerede har fått opphold i land som Frankrike.

– Det er vanskelig med språk og kommunikasjon, og rykter og misforståelser oppstår lett, sier Strifeldt.