UVENTET: Det ble et år med en uventet eksplosjon av antisemittisk og anti-israelsk hat, skriver Simon Wiesenthalsenteret. På deres liste over de ti verste antisemittiske hendelsene i 2014 nevnes drapet på tre uskyldige personer utenfor Det jødiske museet i Brüssels sist sommer (bildet). En 29 år gammel fransk muslim stod bak udåden.Foto: FRANCOIS LENOIR, Reuters/NTB Scanpix

De 10 verste antisemittiske hendelsene i 2014

En belgisk lege nektet å behandle en jødisk kvinne. Episoden topper listen fra Wiesenthalsenteret over de ti verste tilfellene av antisemittisme i 2014.

En belgisk lege nekter å hjelpe en 90 år gammel jødisk kvinne med ribbeinsbrudd. Sønnen som ringer legevakten på vegne av moren får følgende kontante beskjed fra legen: «Send henne til Gaza i noen timer, så vil hun bli kvitt smertene. Jeg kommer ikke.»

Episoden topper listen som Wiesenthalsenteret har laget over de 10 verste tilfellene av antisemittisme i verden der massakren i en synagoge i Jerusalem i november også er med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg til Belgia er land som Frankrike, Tyskland, England, Ungarn og Sverige representert på den lite flatterende listen.

Usikker framtid

Simon Wiesenthalsenteret (SWC) kaller 2014 for «et år med uventet eksplosjon av antisemittisme og anti-israelsk hat», som gir europeiske jøder grunn til å lure på om de har en framtid i sine hjemland i Europa.

De tar med følgende kommentar fra BBC-direktør Danny Cohen:

– Jeg har aldri følt meg så utilfreds med å være jøde i Storbritannia som jeg har gjort de siste 12 månedene. Og det har fått meg til å tenke på om dette er vårt hjem på lang sikt. Du føler det på kroppen. Jeg har opplevd dette så sterkt som jeg aldri har gjort det tidligere, sier Cohen.

Nestleder rabbi Abraham Cooper i SWC sier listen viser at antisemittisme har dype røtter i samfunnet.

Antisemittisme er ikke bare et jødisk problem, og det kan ikke løses uten at den ikke-jødiske veden blir klar over det og tar tak i det, sier Cooper.

Politianmeldt

Legenekten som den 90 år gamle Bertha Klein ble utsatt for i Belgia, er anmeldt til politiet av hennes barnebarn Hershy Taffel og ble omtalt i den jødiske avisen «Joods Actueel».

– Det minner meg om slikt som skjedde i Europa for 70 år siden. Jeg hadde aldri trodd at noe slikt kunne skje igjen, sier Taffel til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sjefsredaktør Mchael Freilich i «Joods Actueel» synes det som skjer i Belgia er opprørende.

– Dette er bare nok et tilfelle den siste tiden. En butikk i Antwerpen nektet å betjene en kvinne fordi hun var jøde, en kafé i Liege har et skilt der det står: «Hunder velkommen, jøder ikke», i Brüssels har vi hørt ropene «Død over jødene» i demonstrasjoner, og på Facebook finner vi uttykt hat mot det jødiske folk hver eneste dag, skriver Freilich.

Det verste angrepet mot jøder i Belgia i 2014 var drapene på tre uskyldige personer utenfor Det jødiske museet i Brüssels av en fransk muslim og terrorist trent av ISIS.

Hyllet terroristene

Andreplassen gir SWC til Jordan der parlamentet minnet de to palestinerne med stillhet som brutalt drepte fire jødiske rabbier og en politimann i bydelen Hof i Jerusalem 18. november.

Neste dag æret det jordanske parlamentet morderne og leste vers fra Koranen for å hylle drapsmennenes «rene sjeler og alle martyrers sjeler i de arabiske og muslimske nasjoner.»

Jordans statsminister Abdullah Ensour sendte kondolanser til terroristenes familier med bønn om at Allah måtte vise dem omsorg og nåde og trøste dem i sorgen.

På tredjeplass er voldtekten av en 19 år gammel jødisk kvinne i en forstad til Paris i desember. «Si oss hvor pengene er. Dere jøder har alltid penger,» ropte en av overgriperne mens de ransakte huset og voldtok den unge kvinnen.

Sverige på listen

Seks av de ti plassene går til europeiske land som Tyskland, Storbritannia og Ungarn der jødiske ledere er opprørte over det økende tallet på antisemittiske hendelser med angrep på synagoger og jødiske butikker og overgrep mot jøder på gaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uttalelsene til den svenske politikeren Björn Söder fra Sverigedemokraterna er havnet på sjetteplass:

– De fleste av jødisk opphav som er blitt svensker, forlater sin jødiske identitet, sa Söder.

Han la til at det er viktig å skille mellom statsborgerskap og nasjonalitet.

Til avisen The Guardian sier Lena Posner Körösi i Rådet for jødiske samfunn i Sverige, at Söders uttalelser er identiske med utsagn i Tyskland på 1930-tallet, og representerer god, gammel høyreorientert antisemittisme.

– 2014 ble et år med uventet eksplosjon av antisemittisk og anti-israelsk hat. Vår ti-på-topp-liste viser hvor hardnakket antisemittismen er i verden, og avslører den største trussel og utfordring for det jødiske folk siden Andre verdenskrig, skriver Wiesenthalsenteret.

Les også
SD mener jøder og samer ikke er svensker
Les også
Skremmende hat, etnisk rensing og dobbeltmoral
Les også
Krever Nye SOS Rasisme nedlagt
Les også
Jøden som stod øverst på nazistenes dødsliste
Les også
Ringer haterne til taushetSidsel Wold