Assisterende avdelingsdirektør Tone Loge Tveter på asylavdelingen ved UDI.

UDI: – Ikke optimalt

Utlendingsdirektoratet (UDI) innrømmer at metodene som skal fastsette alderen på mindreårige asylsøkere til Norge ikke er noen fasit.

– Det er riktig at det ikke er optimalt, sier assisterende avdelingsdirektør Tone Loge Tveter på asylavdelingen ved UDI til Dagen.

– Samtidig er det de beste metodene vi har nå, og vi bruker det ikke alene, men sammen med alle andre opplysninger vi klarer å skaffe om asylsøkerens alder, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvilke andre opplysninger?

– Vi har blant annet et heldagsintervju med asylsøkeren. Alle som kommer til Norge får utdelt en verge, og vergen kan gjerne ha opplysninger som vi tar med i vurderingen. Politiet som registrerte flyktningen kan også ha informasjon. Vedkommende kan ha søkt asyl i andre land, og der kan de sitte igjen med et annet inntrykk, sier Tveter.

– Sammen med aldersundersøkelsene gjør vi en helhetsvurdering, skyter hun inn.

– Går på integriteten

– Dersom barnelege Jens Bernhard Grøgaard konkluderer med at en asylsøker er under 18 år, får vedkommende da automatisk opphold, eller kan andre faktorer gjøre at UDI vurderer saken annerledes?

– Dersom han er helt sikker på at en person under 18 år så vil det veie tungt. Dersom han ikke kan fastslå dette med sikkerhet blir de andre opplysningene mer gjeldende, svarer Tveter.

Grøgaard fortalte Dagen at han ikke får møte personen han skal vurdere alderen til.

– Hvorfor ikke?

– Vi prøvde å etablere en ordning der barnelegen møtte vedkommende, men dette vakte protester fra mange hold, og det ble vurdert at nåværende hjemmel ikke ga dekning for en slik pubertetsundersøkelse, sier Tveter og sikter til det Grøgaard kaller en klinisk undersøkelse av asylsøkeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det går også på integriteten til ungdommen, sier hun.

Forsker på metoder

– Har UDI vært inne på tanken om å bruke andre metoder for å fastsette alderen på asylsøkere til Norge enn dagens metoder?

– I Nederland tar de også røntgenbilde av kragebenet til asylsøkerne, men da eksponerer du vedkommende for røntgenstråler, og det ønsket ikke vi å gjøre. Vi har også tatt initiativ til et internasjonalt forskningsprosjekt for å utarbeide bedre metoder for fastsetting av alder.

– Odontologisk fakultet og Unilabs kunne fortelle om et slingringsmonn på rundt to og et halvt til tre år når det kommer til resultatet av aldersundersøkelsene. Betyr det at alle 20-åringer får opphold?

– Vi forholder oss til den sammenstillingen som barnelegen gir, og der skal det være innarbeidet et slingringsmonn. Men vi prøver å hente inn så mange opplysninger som mulig og legge til grunn sammen med aldersundersøkelsene, avslutter Tveter.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Metodene for alderstesting av unge asylsøkere har et slingringsmonn på inntil 2,5 år
Les også
– Snart har de siste kristne reist fra IrakKristne i Irak
Les også
Tusk innkaller til nytt toppmøte om flyktningkrisen
Les også
Tre år på flukt fra krigens mareritt i Aleppo
Les også
UDI vil bygge brakkebyer for asylsøkere