UROVEKKENDE: – Jeg er redd SAT-7 står overfor en hel del prøvelser før de er ferdig med denne saken, sier medieforsker Ehab Galal, etter at egyptisk politi lørdag ransaket den kristne TV-stasjonens lokaler, beslagla utstyr og plasserte direktøren i varetekt.

Politiaksjon mot kristen TV-stasjon bekymrer

Ransakelsen av lokalene til SAT-7 i Kairo kan være en advarsel fra myndighetene, mener Midtøsten-forsker.

Selv om beskyldningene som nå rettes mot den kristne TV-stasjonen SAT-7 viser seg å være grunnløse, er det all grunn til å se alvorlig på hendelsen, mener medieforsker Ehab Galal.

– Jeg er redd SAT-7 står overfor en hel del prøvelser før de er ferdig med denne saken. Fra nå av må de være svært forsiktige, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uavhengig av om SAT-7 blir funnet skyldig eller ikke, tror han de kan bli nødt til å gjøre endringer for å vise egyptiske myndigheter at de forstår alvoret.

– Det kan for eksempel tenkes at direktøren for Egypt-kontoret blir nødt til å trekke seg.

Ehab Galal er dansk statsborger med egyptisk opphav. Han jobber ved Institutt for Midtøstenstudier ved Universitetet i Köbenhavn med medier i Midtøsten som fagfelt. Han har inngående kjennskap til både muslimske og kristne medier i Egypt.

LES: TV-stasjonen i politiets søkelys

Anklager

Politiet aksjonerte mot TV-stasjonens lokaler lørdag etter anklager fra det statlige sensurkontoret om at de manglet nødvendige lisenser og derfor drev ulovlig.

Politiet beslagla en mengde kameraer, datamaskiner og annet produksjonsutstyr. Egypt-kontorets direktør, Farid Samir, ble holdt i varetekt på det lokale politikontoret, men løslatt etter seks timer.

SAT-7s Europa-leder Kurt Johansen sa til Dagen onsdag at han tror anklagene skyldes misforståelser. Om to uker skal det holdes nytt rettsmøte der det blir avgjort om saken avvises eller går videre i rettssystemet. Da håper Johansen at de skal klare å rydde opp i misforståelsene og få saken ut av verden.

Sprer frykt

Medieforsker Ehab Galal er redd for at saken kan være mer komplisert enn som så.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har blant annet merket seg at noen av anklagene handler om at de mangler lisens for visse typer redigering og direktesending (streaming) på internett. At det skal være nødvendig med lisens for den slags, har han aldri hørt om før. Han tror dette kan tyde på at myndighetene leter etter måter å «ta» TV-stasjonen på.

– Trolig handler dette om at myndighetene vil gi en liten, men eksplisitt advarsel til kanalen. Det kan ha vært nok at de har hatt en uønsket gjest eller de kan ha kommet med direkte eller indirekte kritikk mot staten i et program. Politiaksjonens hensikt kan være å si «pass på, vi ser dere». Slik sprer myndighetene frykt og får mediene til å innordne seg.

– Hensikten med aksjonen kan også være å gi en mer vidtrekkende advarsel til alle kristne TV-stasjoner, sier han.

Galal har fulgt SAT-7s utvikling i Egypt gjennom mange år og mener de har vært dyktige til å finne ut hvor grensene går for hva de kan tillate seg. Slik har de unngått konflikter med myndighetene.

– Problemet er at den røde linjen for hva man kan tillate seg, stadig flyttes. Det som var akseptabelt i går, trenger ikke være det i dag.

Kirkelig misnøye

Det er likevel ikke sikkert at lørdagens hendelse skyldes at SAT-7 har falt i unåde hos myndighetene.

– Forklaringen kan også være at staten ønsker å vise «nøytralitet» og demonstrere at de ikke bare rammer islamistiske TV-stasjoner, men også kristne, sier medieforskeren.

– En alternativ forklaring kan være at andre grupper, for eksempel den koptisk ortodokse kirke, ikke ønsker kanalens tilstedeværelse i Egypt lenger. Det er allment kjent at kirken har ønsket å ha sterkere innflytelse på TV-stasjonens programmer. Konservative koptiske miljøer er misfornøyd med SAT-7 og mener de står for en «lett» type kristendom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tvunget utenlands

Ehab Galal forsker for tiden på muslimske medier etter den arabiske våren. Han bekrefter at ytringsfriheten har svært vanskelige kår i dagens Egypt. Opposisjonelle medier har måttet flytte produksjonen til Libanon, Tyrkia, Qatar eller Storbritannia, mens sosiale medier spiller stadig større rolle.

– Dessverre er stengning av TV-stasjoner ikke noe nytt fenomen. Etter juli 2013 er det likevel mest islamske TV-kanaler, samt al Jazeera og Det muslimske brorskapets medier som er rammet av stengning og andre restriksjoner, sier han.

SAT-7

Kristen satelitt-stasjon som sender på arabisk, persisk og tyrkisk til 22 land i Midtøsten og Nordafrika.

Samarbeider med Norea mediemisjon

Det statlige sensurkontoret i Egypt anklager dem for å mangle nødvendige lisenser og drive ulovlig

Samarbeider med Norea mediemisjon

Les også
TV-stasjonen SAT-7 i politiets søkelysfakta SAT-7
Les også
Nytt palestinsk knivangrep i Jerusalem
Les også
Hamas raser etter israelsk luftangrep mot Gazastripen
Les også
Hamas ber palestinerne gjøre opprør
Les også
Terroren som samlar Israel