– Det går an å adoptere bort et barn

Sunniva Bøthun (17) fra Os sør for Bergen er abortmotstander og skoleelev. Hun har blant annet skrevet avisinnlegg mot abort.

Skoleelev: Sunniva Bøthun (17) fra Os sør for Bergen er abortmotstander og skoleelev. Hun har blant annet skrevet avisinnlegg mot abort. Foto: Silje Rognsvåg

– Jeg synes den er spesiell. Det er så lett å ta livet av noen.

2. Hva vil du si de største utfordringene har vært med abortloven?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange sliter med det de har gjort etterpå uten å få oppfølging. Det skal noe til å klare å drepe et annet levende menneske som du ser, mens det skal så lite til å drepe et lite menneske i magen. Jeg tenker at det må være vanskelig for dem som ikke kan få barn å se på at noen aborterer barn.

3. Hvilke alternativer til dagens abortlov ser du for deg?

– Det går an å stramme opp loven og gjøre det vanskeligere å ta et liv. Jeg tenker at det eneste unntaket for abort er voldtekt. Hvis begrunnelsen er at det ikke passer å få en baby nå, er situasjonen for dum. Det går an å adoptere bort et barn. Det er mange som ønsker seg et barn.

4. KrF ønsker å erstatte dagens abortlov med en lov som sikrer livsrett for ufødt liv, uten å gå tilbake til nemndsystemet. De vil at avgjørelser knyttet til liv og helse skal tas i dialog mellom pasient og lege. Hva tenker du om det?

– Det høres ut som en bedre lov enn den vi har i dag, og en god vei å starte på. I USA er det flere klinikker som arbeider for at mødrene ikke skal ta abort, og mange av disse gjør fremskritt. Det er kanskje noe vi kan tenke på her.

Jeg har venninner på min alder som sammenligner abort med Holocaust. Du får utrolig mye dritt hvis du står frem som abortmotstander, men det ligger en mulighet i å få oss fram litt. Her er sosiale medier en mulighet. Jeg har noen venninner som backer meg opp når jeg engasjerer meg. De bor på ulike steder i landet, men har samme syn som meg.

Les også
– Mange er alene om avgjørelsen
Les også
– Null rettigheter
Les også
Abortkampen som stilnetAborttall
Les også
– Alle er kassable