IKKE DISTRAKSJON: Jeg har selv ledet lovsang med ryggen til publikum, for understreke hvem som skal ha fokus, sier Michael W. Smith. Her fra en konsert i IMI-kirken i 2005. Foto: Tarjei Gilje *** Local Caption *** IKKE DISTRAKSJON:– Jeg har selv ledet lovsang med ryggen til publikum, for å understreke hvem som skal ha fokus, sier Michael W. Smith. Her fra en konsert i IMI-kirken i 2005.

Vil forsvinne som lovsangsleder

Michael W. Smith har ikke noe behov for fokus på egen person. Han mener lovsangsledere skal være så lite synlig som mulig.

Michael W. Smith er ute med nytt album, «A new hallelujah». I den annledning gir han et intervju til «Worship leader magazine», og samtalen mellom Smith og Chuk Fromm er gjort tilgjengelig for verdenspressen på internett.
Det var Smiths kone som kom opp med tittelen på den nye plata, og lovsangslederen var er godt fornøyd med både tittel og det ferdige resultat.

Lovsangsledelse

Som verden kanskje største lovsangsartist føler Smith balansegangen mellom gudstjeneste og konsert på kroppen. Han er klar på hva han selv mener er viktig.
- Vi må være forsiktige så lovsang ikke blir en forestilling. Ønsker jeg underholdning, kan jeg gå på kino. Spørsmålet enhver lovsangsleder må stille seg er hvordan hans eller hennes person skal forsvinne. Jeg har selv ledet lovsang med ryggen til publikum, for å understreke hvem som skal ha fokus. Lovsangslederen må ikke bli en distraksjon. Målet er å dra folk inn i lovsangen, sier han.
Han mener også at lovsang er mye mer enn sang.
- Ofte sier vi etter et møte at «lovsangen var bra». Men det er mye mer enn det og for meg er det en livsstil. Tar vi oss ikke av de utstøtte, fattige, foreldreløse og sultne har vi misforstått lovsangen fullstendig. Vi må utvide vår forståelse.

Innføre nye sanger

Smith har også noe triks for hvordan innføre nye sanger i menigheter.
- Sangene bør ikke være kompliserte, de bør være lette å huske og synge. Det kan hende man må jobbe litt for å lære menigheten nye sanger, men det er sånn det er. Det er uansett viktig at band og leder ikke tar fokus, sier han.
- Det er også viktig å ikke spille hele tiden. Selv er jeg ofte stille når jeg står på scenen, noe som kan gjøre folk litt stresset. Men det er viktig å gi rom for stillheten, om ikke for mer enn ett minutt her og der i en sang. Vi må være stille for Gud.
Smith sier jobben med den nye plata har vært veldig annerledes enn den forrige, som var mer et pop-album.