Tysk fjernsynskanal vraker «Derrick»

Av­slø­rin­ger om at krim­se­ri­ens stjer­ne Horst Tap­pert kjem­pet for Waf­fen-SS.

Den tyske fjern­syns­ka­na­len ZDF vil nå slut­te å vise re­pri­ser av «Der­rick», og Norge kan stå for tur. Det skyl­des av­slø­rin­ger om at krim­se­ri­ens stjer­ne Horst Tap­pert kjem­pet forWaf­fen-SS.

- ZDF er sjok­kert og uroet av ny­he­ten om at Horst Tap­pert var med­lem avWaf­fen-SS, sier fjern­syns­ka­na­lens presse­tals­mann Peter Bo­genschütz.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han be­kref­ter at det nå er slutt på re­pri­se­ne.

ZDF pro­du­ser­te i alt 280 epi­so­der av «Der­rick» fra 1974 til 1998, og krim­se­ri­en ble ob­li­ga­to­risk for flere ge­ne­ra­sjo­ner med tys­ke­re - for ikke å si nord­menn.

Nors­ke re­pri­ser truet

I Norge går re­pri­ser av «Der­rick» på NRK2.Stats­ka­na­len vars­ler nå at også disse kan stå i fare.

- Vi vil ta kon­takt med ZDF for å høre om be­grun­nel­sen for at de vel­ger å ta re­prise­se­ri­en av skjer­men. Vi sam­ar­bei­der tett med ZDF og reg­ner med å få over den do­ku­men­ta­sjo­nen de sit­ter på. Vi vil ta en av­gjø­rel­se i løpet av få dager, sier kom­mu­ni­ka­sjons­di­rek­tør Tommy Han­sen iNRK tilVG.

Iføl­ge ham vek­ker saken mer opp­sikt iTysk­land enn i Norge.

- Det er mer sen­si­tivt iTysk­land enn det er i Norge, men vi vil gå gjen­nom do­ku­men­ta­sjo­nen og fatte en be­slut­ning.

Også fjern­syns­ka­na­len Om­roep MAX i Ne­der­land har be­stemt seg for å kutte re­pri­se­ne av se­ri­en.

Skjul­te nazi­for­ti­da

Det var den kon­ser­va­ti­ve avisa Frank­fur­ter All­ge­mei­ne Zei­tung som kom med av­slø­rin­gen om Tap­perts for­tid i nazi­styr­ke­ne. Tap­pert var med­lem av ett av Waf­fen-SS' strids­vogn­re­gi­men­ter i Russ­land. Mi­li­tæ­re ar­ki­ver viser at han ble med­lem av Waf­fen-SS se­nest i 1943, 20 år gam­mel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tap­pert, som også var en stor venn av Norge, døde i 2008.

«Tap­pert nevn­te aldri dette, ver­ken i me­moa­re­ne sine eller andre of­fent­li­ge kom­men­ta­rer om krigs­åre­ne», skri­ver Frank­fur­ter All­ge­mei­ne Zei­tung.

I et in­ter­vju sa han at han var i sa­ni­te­ten, og at han ble tatt til fange mot slut­ten av kri­gen.