Tyrkisk politi sperret av området rundt bygningen der Russlands ambassadør ble skutt og drept. Foto: Reuters / NTB scanpix

Putin trapper opp kampen mot terror etter ambassadør-drap

Putin varsler opptrapping i «krigen mot terror» etter at en tyrkisk politimann ropte «ikke glem Aleppo» da han drepte den russiske ambassadøren til Tyrkia.

Så langt er det ikke annet enn religiøse slagord som tyder på at drapsmannen var ekstremist.

Russlands president Vladimir Putin mener at drapet på hans ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov, var en «provokasjon» hvis mål var å skade båndene mellom de to landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Forbrytelsen som er begått, er uten tvil en provokasjon med sikte på å stanse normaliseringen av det russisk-tyrkiske forholdet og fredsprosessen i Syria, sier Putin ifølge russisk TV.

«Banditter»

Drapet skjedde etter flere dager med protester i Tyrkia mot Russlands rolle i Syria. De to landenes regjeringer samarbeider nå om å evakuere innbyggere fra Øst-Aleppo.

– Det kan bare være ett svar på dette – å trappe opp kampene mot terrorisme. Bandittene skal få føle dette. Vi må finne ut hvem som står bak, sier Putin.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier seg enig i at drapet ble begått for å ødelegge normaliseringen som har funnet sted mellom de to landene siden krisen som ble utløst da Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly over Syria.

Ingen kjent aktivist

Den 22 år gamle politimannen som skjøt og drepte ambassadøren, kom fra et rolig område vest i landet, ifølge innenriksminister Suleyman Soylu. Han hadde jobbet i politiets opprørsstyrke i under tre år.

Selv om Mevlut Mert Altintas ropte «Allahu Akbar» (Gud er størst) og «Ikke glem Aleppo» da han skjøt ambassadøren, er det ingenting så langt som tyder på at han hadde en dragning mot religiøs ekstremisme eller har hatt en aktivistisk fortid.

Altintas, som nektet å overgi seg, ble drept etter en rundt 15 minutter lang konfrontasjon med politiet. Moren, faren og søsteren hans er anholdt på hjemstedet og tatt inn til avhør.

Forferdet

Ankaras frittalende ordfører Melih Gökcek har spekulert på Twitter om hvorvidt drapsmannen kan knyttes til Fethullah Gülens bevegelse. Den muslimske predikanten, som bor i eksil i USA, har avvist alle anklager om at han står bak det mislykkede kuppforsøket i juli. Så langt er det ingen andre som offisielt har fulgt opp Gökceks kommentarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa mandag at han var «forferdet over denne meningsløse terrorhandlingen» og understreker at ingenting kan forsvare angrep på diplomater og sivile.

USA påtroppende president Donald Trump fordømmer attentatet og omtaler drapsmannen som en «radikal islamsk terrorist».

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland sier han er «sjokkert» og kondolerer til russiske myndigheter, familie og kolleger av ambassadør Karlov. (©NTB)