Vera er ikke som studenter flest

Vera Fjelltveit (23) synes ikke det er vanskelig å tilhøre minoriteten som tror på Gud.

Blant norske studenter er det bare 22 prosent – eller en av fem – som svarer at de tror på Gud, viser en fersk spørreundersøkelse.

Flest som ikke tror

Av materialet som meningsmålingsbyrået Sentio har framskaffet, framgår det hvor mange studenter på norske universiteter og høgskoler som tror på en guddommelig makt – eller rettere sagt hvor få.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var studentavisa Universitas som tirsdag offentliggjorde resultatet av undersøkelsen, og spørsmålet var svært enkelt: «Tror du på Gud?»

Til dette svarte et stort flertall av de 1008 studentene i utvalget et tydelig og klart: «Nei». Det tilsvarer hele 61 prosent av studentene som ble spurt.

22 prosent svarte at de har en gudstro, mens 17 prosent sa at de ikke visste om det fantes en gud.

Undersøkelsen sier ikke noe om hvilken gud det eventuelt skulle være snakk om, men seks av ti studenter sier altså at de ikke har noen gudstro.

Ikke vanskelig

23 år gamle Vera Fjelltveit er tredjeårsstudent på lærerstudiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Hun opplever ikke at det er spesielt vanskelig å tilhøre en troende minoritet, men er glad for at hun kan ha daglig kontakt med andre kristne. Det hjelper.

Som fersk og nyinnflyttet student i hovedstaden holdt hun en ganske lav profil når det kom til trosspørsmål. Etter hvert ble det mer naturlig å snakke om troen. Da hun forrige skoleår fikk naturfag på studieplanen, dukket slike spørsmål opp oftere enn før i samtaler knyttet til det faglige.

Tro et tema

– Jeg snakker mer om troen min med medstudenter nå, og gudstro er absolutt et tema på campusen. Da vi begynte med naturfag, kom flere av de eksistensielle spørsmålene opp, og da blir jeg som kristen mer utfordret, sier Vera.

Hun bor i det som kalles Disippelhuset på Frogner, et prosjekt Ungdom i Oppdrag og Laget står bak. Huset rommer ni kollektiver i like mange leiligheter i en bygård i Oscars gate.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vera forklarer at de fleste ukedagene i studentkollektivet begynner med en felles morgensamling med Bibel og bønn.

– Disse samlingene hjelper meg med å fortsette å være kobla på Gud resten av dagen, sier hun.

Ensomme

Resultatet av undersøkelsen Sentio har gjort, stemmer godt overens med inntrykket hun har fra studiestedet.

– Tallene er ikke overraskende, sier hun til Dagen og legger til at hun opplever seg som heldig som kan holde til i et kristent bofellesskap som det på Disippelhuset.

I praksisgruppa der de i fjor jobbet med naturfag, var hun som regel alene om å snakke om faget ut fra sin gudstro. Selv taklet hun dette greit, men hun kjenner andre kristne studenter som sliter med at de føler seg ensomme med troen.

I høst har hun vært med å starte en studiestedsgruppe for kristne i regi av Laget (Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag).

– Vi har hatt det veldig fint der og delt erfaringer om hvordan det er å være kristen på studiestedet. Mange kan synes det er utfordrende å bære på vanskelige trosspørsmål alene, sier Vera som mener det er svært positivt med slike fellesskap i studenthverdagen.

– Jeg vil anbefale andre kristne, som synes det er vanskelig å være troende på campusen, å bli med på dette. Jeg skjønner godt at andre kan oppleve det vanskelig, og vi må lage en kultur på å kunne være mer ærlig med hvordan det kan oppleves å være en minoritet, mener Vera. Hun tror det å være få troende kan gi noen en redsel for å skille seg ut og gå mot strømmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kan være grunnen til at det er få synlige kristne som står opp og ofrer mer av studiehverdagen for sine medstudenter. Som kristne er vi disipler. Det betyr lærling. Vi må altså tørre å gjøre feil og stole på Gud i alle hverdagssituasjoner vi møter, sier hun.

Muslimsk gudstro

Universitas har snakket med den muslimske studenten Iman Meskini (19) som ikke synes det er vanskelig å kombinere tro og vitenskapelige studier.

– Jeg vil ikke krangle med vitenskapen, men jeg tror det er noe større bak, sier hun til studentavisa.

Hun innser at hun ikke er som alle andre studenter og merker godt at hun er i mindretall.

– Ofte får jeg spørsmålet: «Hallo, hvordan kan du tro på en gud, vi er i 2016!» Landet vårt er så sekularisert, så vi er jo en minoritet vi som tror, sier Iman.

Les også:

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg avDagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.