Fremmedkrigere fra over 70 land kjemper for IS

Fremmedkrigere fra over 70 land kjemper nå for IS i Syria og Irak, viser lekkede dokumenter fra den ytterliggående islamistgruppa.

Den amerikanske TV-stasjonen NBC har fått tilgang til hele 11.000 dokumentene fra en IS-avhopper.

NBC fant at det var mange duplikater blant dokumentene, men overlot 4.600 av dem til Combating Terrorism Center (CTC) ved West Point, krigsskolen til den amerikanske hæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Deres gjennomgang og analyse av dokumentene viser blant annet at IS nå har fremmedkrigere fra hele 70 land i sine rekker,

Lister over rekrutter

Tidligere i år ble angivelige registreringspapirer for fremmedkrigere lekket til en syrisk opposisjonsnettside, og i mars fikk også tyske medier tilgang til disse listene.

Både tysk og amerikansk etterretning har siden gjennomgått listene, og CTC har sammenholdt de siste IS-dokumentene med de tidligere lekkede listene.

Dokumentene tyder på at rundt 15.000 fremmedkrigere sluttet seg til IS i Syria i årene 2013 og 2014. Rekruttene var i alderen tolv til 70 år, rundt 400 av dem var under 18, men gjennomsnittsalderen lå rundt 26 år.

Flest fra Saudi-Arabia

Dokumentene avslører identiteten til rundt en tredel av fremmedkrigerne og flest kom fra Saudi-Arabia (579), tett fulgt av Tunisia (559).

240 av fremmedkrigerne var marokkanske, 212 kom fra Tyrkia, 151 fra Egypt, 141 fra Russland, 49, fra Frankrike, 38 fra Tyskland, 30 fra Libanon, 26 fra Storbritannia, elleve fra Australia, og sju fra Canada.

Rundt 30 prosent av fremmedkrigerne opplyste ved ankomst til de IS-kontrollerte områdene at de var gift, og drøyt 1.000 av dem hadde universitetsutdannelse.

– Gruppen som helhet synes å være velutdannet, særlig sammenholdt med FNs data om utdanningsnivå i landene de kommer fra, konkluderer CTC.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere roller

De lekkede dokumentene viser hvordan IS gjennomfører grundige intervjuer med de nye rekruttene for å undersøke hvordan de best kan gjøre seg nytte av dem.

– IS trenger ikke bare selvmordsbombere, de trenger også konvensjonelle soldater, folk som kan overvåke at sharialovene følges, folk til stillinger innen politiet og administrasjonen i områdene de kontrollerer, konstaterer CTC.

Ett av dokumentene refererer til intervjuet med en 24 år gammel tyrkisk rekrutt, som på spørsmål om arbeidserfaring oppgir at han har vært narkotikalanger.

– Måtte Gud tilgi både ham og oss, konkluderer intervjueren i notatet.

Selvmordsbombere

Nesten 10 prosent av de navngitte fremmedkrigerne oppgir at de også tidligere har kriget for islam med våpen i hånd.

12 prosent av rekruttene sier at de er villige til å ofre livet som selvmordsbombere.

Dokumentene viser hvilke fremmedkrigere som forlater de IS-kontrollerte områdene og av hvilke årsaker.

Noen reiser til Tyrkia for medisinsk behandling, andre fordi de ikke greier å innordne seg livet i IS-områdene eller egner seg som soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om én heter det at han har reist hjem til Libya for å organisere for IS, mens en annen har reist til Tyrkia for å gjennomføre et ukjent oppdrag for IS' forsvarsminister Omar al-Shishani, som ble drept i forrige måned.