PANELDEBATT: Predikant Svein-Magne Pedersen i debatt om teletorget sitt tidligere i år. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

VG: Samler inn penger til barnehjem som ikke eksisterer

Predikanten Svein Magne Pedersen samler inn store pengesummer til nødhjelpsprosjekter som ikke eksisterer, skriver VG i ny avsløring.

Det er ikke første gang predikant Svein-Magne Pedersen er i offentlighetens søkelys.

I sommer publiserte VG saken «Mirakelpredikantene» hvor de gransket predikantene Svein-Magne Pedersen og Tom-Roger Edvardsen sine helbredelsesvirksomheter. Predikantene fikk kritikk for blant annet pengeinnsamling gjennom teletorg og å utnytte alvorlig syke mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken førte til stor debatt og engasjement i og utenfor Kristen-Norge.

Senere på sommeren møtte Pedersen i en paneldebatt arrangert av Norge IDAG for å svare på spørsmål rundt sin teletorg-tjeneste. Der fortalte han at teletorgtjenesten ville bli lagt ned fra 1.august. Siden da har Pedersen fortsatt å samle inn penger ved hjelp av blant annet magasinet «Legedom».

De siste månedene har det vært stille rundt predikanten, frem til nå.

Barnehjem med kuer

Lørdag avslørte VG at Pedersen har samlet inn penger til nødhjelpsprosjekter som ikke finnes.

Til sine givere har Pedersen opplyst at hans stiftelse Misjonen Jesus Leger hadde 24 barnehjem i India, og 2000 munner å mette. Disse barnehjemmene skal være lokalisert i Orissa og Chennai i India.

VG har besøkt barnehjemmene, snakket med indisk politi og lokale, samt gransket dokumenter og register. De kan dokumentere at det ikke finnes 24 barnehjem, men to. I det ene barnehjemmet bor det kuer, mens det andre ikke drives som barnehjem, men et bygg der et titalls barn kan komme for å få leksehjelp.

– Stor bløff

– Dette er bare en stor bløff. Barnehjemmet eksisterer ikke lenger, sier politibetjent i det lokale politiet, Pravat Routray, til VG.

Pengeinnsamling til India har foregått i Pedersen sitt magasin Legedom, samt hans egen Facebookprofil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter et kort søk finner Dagen dette bildet, publisert 5. november:

Skjermdump: Facebook

Under bildet har flere utrykket sin støtte til arbeidet. «Et kjempeflott arbeid», skriver en. «Fantastisk arbeid. Anbefaler alle å støtte det», skriver en annen.

I tillegg til barnehjemmene har Pedersens Misjonen Jesus Leger også opplyst å støtte 200 spedalske med mat hver dag. Til VG sier de spedalske at Pedersen har vært på besøk, men at de får alle måltider av myndighetene.

Henviser til advokat

VG skriver at de ved flere anledninger har forsøkt å få Pedersen i tale, men at han ikke ønsker å stille til intervju. Predikanten henviser til sin advokat John Christian Elden, som sier dette til avisen:

«Svein-Magne Pedersen avviser at han har feilinformert sine givere. Han sier han er avhengig av å stole på informasjonen han får fra sin samarbeidspartner i India. Misjonen Jesus Leger har hele tiden blitt informert om at arbeidet med barnehjemmene var på plass og at antallet barn var som de sier. Pedersen har ikke selv vært på stedet og har forholdt seg til opplysninger han har fått. Om noe annet skulle være tilfelle, synes det som om Pedersen selv og MJL er forledet».

Dagen har vært i kontakt med Elden for å høre hvordan Pedersen opplever saken, og om han har ytterligere kommentar.

– Han mener at VG driver personforfølgelse og prøver å ødelegge Misjonen. Hverken han eller Misjonen frykter noe, annet enn at dette vil gå ut over de hjelpetrengende og nødlidende, som han beklager sterkt, skriver advokaten til Dagen i e-post.