SV-veteraner ute av Stortinget

Barne­mi­nis­ter og nest­le­der i SV, Inga Marte Thor­kild­sen, mis­ter sin stor­tings­plass for Vest­fold etter tolv år og tre pe­rio­der som folke­valgt. SV-ve­te­ra­nen Hall­geir Lange­land ryker også ut.

Snor­re Valen så lenge ut til å bli gjen­valgt fra Sør-Trøn­de­lag, men han røk ut i fin­tel­lin­gen tirs­dag. I ste­det ser det ut til at SV får inn Anne Kol­stad fra Nord-Trøn­de­lag på ut­jev­nings­man­dat.SV har der­med fort­satt sju re­pre­sen­tan­ter.

Kom­mu­nal- og re­gio­nal­de­par­te­men­tet opp­ly­ser tilTrøn­der-Avi­sa at pro­gno­se­ne fort­satt kan endre seg. De håper å ha den en­de­li­ge sam­men­set­nin­gen av Stor­tin­get klar tirs­dag kveld, men opp­ly­ser at det også kan være uav­klart helt til ons­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

To ber­gen­se­re

SV har mis­tet fire av sine el­le­ve re­pre­sen­tan­ter i årets stor­tings­valg og står igjen med en stor­tings­grup­pe på sju re­pre­sen­tan­ter. Fem av disse kom inn på ut­jev­nings­man­da­ter.

To ber­gen­se­re, Audun Lys­bak­ken (Horda­land) og Heik­ki Eids­voll Holm­ås (Oslo), er de enes­te SV-er­ne med dis­trikts­man­da­ter.

SV-ve­te­ra­nen Hall­geir Lange­land mis­ter sin plass etter at kun 3,3 pro­sent stem­te på SV i Ro­ga­land. Han ble inn­valgt på Stor­tin­get fra Ro­ga­land førs­te gang i 1997 og har sit­tet på Stor­tin­get i 16 år.

Stor­tin­gets vise­pre­si­dent Akh­tar Chaudhry, som har møtt som vara­re­pre­sen­tant på Stor­tin­get siden 2007, går også ut etter at han tapte no­mi­na­sjons­kam­pen i Oslo.

Nye i nord

I Akers­hus ber­get par­ti­ets par­la­men­ta­ris­ke leder Bård Vegar Sol­hjell så vidt sin plass. I Finn­mark fikk SV 5,2 pro­sent av stem­me­ne, og det sik­rer tid­li­ge­re stats­sek­re­tær for Audun Lys­bak­ken, Kir­sti Berg­s­tø, stor­tings­plass for førs­te gang.

Alf Egil Hol­me­lid mis­ter sin plass for SV i Vest-Ag­der, der par­ti­et kun fikk en opp­slut­ning på 2,6 pro­sent. Karin An­der­sen ber­get sitt SV-man­dat fra Hed­mark og fyl­kes­le­der i Troms SV, Tor­geir Knag Fyl­kes­nes, kom­mer inn for førs­te gang. (©NTB)