Sørsudansk opprørsleder avviser våpenhvile

Opprørsleder og tidligere visepresident Riek Machar i Sør-Sudan vil foreløpig ikke godta regjeringens tilbud om våpenhvile.

- Mitt syn er at vå­pen­hvi­len bør for­hand­les fram slik at det kan opp­ret­tes en me­ka­nis­me til å over­våke den, sa Machar til den bri­tis­ke kring­kas­te­renBBC fre­dag.

Opp­rørs­le­de­ren be­fant seg etter eget ut­sagn «i bush­en» og ble in­ter­vju­et via sa­tel­litte­le­fon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han gjen­tok kra­vet om at Sør-Su­dans pre­si­dent Salva Kiir må løs­late flere po­li­tis­ke fan­ger. Fore­lø­pig er to av Machars støtte­spil­le­re slup­pet fri.

- Vil for­sva­re seg

Tid­li­ge­re på dagen er­klær­te den sør­s­u­dans­ke re­gje­rin­gen at den er rede til å inngå vå­pen­hvi­le.

- Vi har i prin­sip­pet god­tatt at en vå­pen­hvi­le kan tre i kraft umid­del­bart. Men styr­ke­ne våre er for­be­redt på å for­sva­re seg hvis de blir an­gre­pet, skrev re­gje­rin­gen på Twit­ter.

Flereøst­afri­kans­ke le­de­re dis­ku­ter­te fre­dag kon­flik­ten i Sør-Su­dan på et møte i Ke­nyas ho­ved­stad Nai­ro­bi.

Dagen før var Ke­nyas pre­si­dent Uhuru Ke­nyat­ta og Etio­pias stats­mi­nis­ter Haile­ma­riam De­sa­legn  i Sør-Su­dan, hvor de møtte pre­si­dent Kiir og for­søk­te å mekle fram en freds­løs­ning.

For­sterk­nin­ger

De førs­te for­sterk­nin­ge­ne til den freds­be­va­ren­de FN-styr­ken i Sør-Su­dan ankom lan­det fre­dag kveld. De 72 po­liti­fol­ke­ne er blitt flyt­tet fra FN-styr­ke­ne i Kongo.

Sik­ker­hets­rå­det har be­slut­tet å doble an­tal­let med­lem­mer i den freds­be­va­ren­de styr­ken i Sør-Su­dan til 12.500 sol­da­ter og 1.300 po­liti­folk. Nors­ke Hilde Fra­fjord John­son leder FN-styr­ken.

Flere tusen men­nes­ker antas å være drept etter at ulike deler av den sør­s­u­dans­ke hæren be­gyn­te å kjem­pe mot hver­and­re i midt­en av de­sem­ber.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minst 90.000 men­nes­ker er dre­vet på flukt de siste da­ge­ne, og mange har søkt til­flukt i eller ved FN-lei­rer.