Over 200 norske turister sendes hjem fra Egypt

Reise­sel­ska­per sen­der hjem over 200 nors­ke tu­ris­ter som be­fin­ner seg i Hurg­ha­da i Egypt etter nye reise­råd fra UD.

Uten­riks­de­par­te­men­tet (UD) for­and­ret tors­dag kveld sitt reise­råd for Egypt, og fra­rå­der nå alle ikke-nød­ven­di­ge rei­ser til lan­det.

Tid­li­ge­re har UD gitt grønt lys for rei­ser til tu­rist­de­sti­na­sjo­ne­ne ved Røde­ha­vet, men etter at uro­lig­he­te­ne i lan­det ons­dag spred­te seg til det po­pu­læ­re reise­må­let Hurg­ha­da, vil UD være føre var.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi anser si­tua­sjo­nen i Egypt for å være så al­vor­lig at vi fra­rå­der alle ikke-nød­ven­di­ge rei­ser til Egypt, sier uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide til TV 2.

Også svens­ke myn­dig­he­ter kom­mer med et lig­nen­de råd til sine inn­byg­ge­re.

Sen­der alle hjem

UD har ikke over­sik­ten over hvor mange nord­menn som nå be­fin­ner seg i Egypt. Reise­sel­ska­pe­ne Ving, Star Tour og Apol­lo opp­ly­ser at de nå har til sam­men 214 nord­menn på ferie i Hurg­ha­da.

- Vi sam­ar­bei­der nå for å få disse hjem. Det vil tro­lig skje i løpet av hel­gen, opp­ly­ser presse­kon­takt Helen Begby i Apol­lo til NTB.

De tre sel­ska­pe­ne bru­ker samme fly opp og ned til Hurg­ha­da. Neste flyg­ning skul­le vært man­dag, men denne vil nå bli kan­sel­lert, for­tel­ler Berg­by.

- Vi kom­mer nok til å kan­sel­le­re rei­se­ne fram til ok­to­ber, altså det som er igjen av som­mer­se­son­gen, sier Begby.

- Vi skal sitte i kveld og i natt og finne en løs­ning. Til­bake­mel­din­ge­ne vi får fra gjes­te­ne og våre an­sat­te på ste­det, er at de ikke opp­le­ver at det er uro­lig. Det er vik­tig å un­der­stre­ke at dette ikke er en eva­ku­e­ring, men en kon­trol­lert av­vik­ling, sier in­for­ma­sjons­sjef Eli­sa­beth Lar­sen-Vonstett i Star Tour.

UD ber andre rei­sen­de i Egypt om å kon­tak­te am­bas­sa­den og for­hol­de seg til deres råd og an­vis­nin­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minst 525 drept

Uro­lig­he­te­ne i Egypt tok en dra­ma­tisk ven­ding ons­dag, da sik­ker­hets­styr­ke­ne gikk til ak­sjon mot to pro­test­lei­rer i Kairo. Minst 525 men­nes­ker skal være drept i an­gre­pet i Kairo, og sam­men­stø­te­ne spred­te seg til mange andre ste­der i lan­det, in­klu­dert tu­rist­byen Hurg­ha­da.

Iføl­ge det tyske ma­ga­si­net Der Spie­gel ble én per­son drept i sam­men­støt mel­lom po­li­ti og de­mon­stran­ter i Hurg­ha­da natt til tors­dag. Også det rus­sis­ke ny­hets­by­rå­et RIA No­vos­ti mel­der om mind­re sam­men­støt mel­lom sik­ker­hets­styr­ker og Det mus­lims­ke bror­skaps til­hen­ge­re i Hurg­ha­da. (©NTB)

UDs reiseråd for Egypt

Det gjøres med dette oppmerksom på at Utenriksdepartementet i dag, torsdag 15. august 2013, har endret sitt offisielle reiseråd for Egypt:

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i Nord-Sinai og Kairo. Utenriksdepartementet fraråder videre alle ikke-nødvendige reiser til eller opphold i det øvrige Egypt.


Norske borgere som oppholder seg i, eller planlegger å reise til Egypt, oppfordres til å holde seg oppdatert via ambassadens hjemmesider, samt til å registrere sin reise via www.reiseregistrering.no

Les også
Kristne frykter økt ekstremisme